Yağmur Altında Grev

Yağmur Altında Grev

Birleşik Metal İş Sendikası tarafından üye işyerlerine yapılan bir günlük grev çağrısı Manisa’da da uygulandı. Yağmur altında bir saat süren grev, işyeriyle mutabakata varılmasıyla sona erdi.
Birleşik Metal İş Sendikası tarafından 15 bini sendika üyesi 20 bin çalışanın bulunduğu İzmir, Manisa, Osmaniye, Hatay, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa, Bilecik, İstanbul ve Gebze’de grev çağrısı yapıldı. Manisa’da da Schneider Electric Fabrikası önünde yağmur altında yapılan eylem yaklaşık bir saat sürdü. Greve çıkılan bazı fabrikalarda yeni gelişmeler yaşanması üzerine sona eren eylem sonrası bir açıklama yapan Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, “Bugün Birleşik Metal İş Sendikamızın almış olduğu kararlar doğrultusunda bölgemizdeki fabrikalarda greve çıkıyoruz. Bazı fabrikalarda bir takım gelişmeler oldu. Bununla ilgili Genel Merkez Yönetim kurulumuz gerekli açıklamaları kamuoyuna yapacak ama bizlerin temelde beklediği 2 yıllık toplu sözleşme ve her fabrikanın özgün koşulunda konuların değerlendirilmesi noktasında Schneider Electric Fabrikalarında gerek İzmir’de Çiğli’de ve Gebze İstanbul’daki fabrikalarda bir mutabakat söz konusu. Konuyla ilgili gelişmeleri genel merkez yönetim kurulumuz kamuoyuna açıklayacak. Biz burada 5 aydan beridir bir mesaj veriyoruz. İşbirlikçi Türk Metal Sendikasının imzaladığı toplu sözleşmeye ve dayatmaya ve bununla birlikte MESS’in dayatmalarına asla teslim olmayacağımızı her platformda dile getirdik. Schneider işçileri de vermiş olduğu mücadele ile bunu dosta düşmana gösterdi. Önümüzdeki günlerde gerekli açıklamalar daha kapsamlı yapılacaktır” dedi.
Eylem sırasında etkili olan yağmur nedeniyle erken bir dağılmanın söz konusu olduğunu kaydeden Çeltek, “Yağmurun da vermiş olduğu bir sıkıntıdan dolayı erken dağılma söz konusu oldu. Önümüzdeki günlerde arkadaşlarımızla birlikte gerekli aktiviteler ve etkinlikler yapılacak” diye konuştu.
Çeltek, “Biz iki yıllık bir toplu sözleşme istiyorduk ve her fabrikanın kendi özgün koşullarında bir toplu sözleşme oranı istiyorduk. Buradaki esas sıkıntımız saat ücretleriydi. Her fabrikada farklı farklı saat ücretleri vardır. Bununla ilgili olarak da işçi ve komitelerle yaptığımız değerlendirmede Burada MESS’in açıkladığı rakamların 2,5 katına çıkarak çok ciddi anlamda gelişme kaydedildi. Bu anlamıyla hem ikinci yıla refah payı alınması hem birinci yılıyla birlikte ciddi ücret rakamlarının alınması bizleri ve tabii ki üyelerimizi memnun etti” dedi.
Fabrikada 420 üyelerinin olduğunu kaydeden Çeltek, “Konuyla ilgili yasal işlemler kendi mecrasında arkadaşlarımız burada devam ediyor. Hukuki konularla ilgili olarak da dediğim gibi sendikamız gerekli açıklamaları yapacak” şeklinde konuştu.