Yalova Platformu’ndan Eylem

Yalova Platformu’ndan Eylem

Yalova Platformu üyeleri, yeni adliye binasının tarım arazisine yapılmamasını istedi.
Yalova Adliyesi’ne ek hizmet binasının yapılacağı alanda toplanan Yalova Platformu üyeleri, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın fotoğrafının yer aldığı ve üzerinde “Sözünde dur başkan” yazılı dövizler taşıdı. Yalova Platformu Sözcüsü Sabri Karaçam,
“Ülkemizin geleceğine büyük bir darbe indiriliyor. Üstelik bu darbe, anayasamızın 44. ve 45. maddeleriyle, ‘tarım arazileri ile çayır ve meraların maksat dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek, zirai üretimi arttırmak, toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek’ ile görevlendirilmiş olan devlet tarafından indirilmektedir. Yıllardan bu yana TİGEM ve Araştırma Enstitüsü arazilerini, utanç verici bir tanımlamayla, Yalova’nın boğazını sıkan, gelişmesini engelleyen iki mengene olarak gören ve 1. derece tarım arazisi vasfındaki bu tarım topraklarını imara açarak kentsel rant vurgunu düşü görenler, bu maksatlarına tek başlarına ulaşamayacaklarını bildikleri için, bu kez devleti koçbaşı olarak kullanmak istemektedir. Sorun, yeni adliye binasının yapımı için verilmek istenen iki dönümlük araziden ibaret değildir. Sırada yine bir başka devlet birimine hizmet binası yapımı için 35 dönümlük alan tahsis talebi vardır. Ardından, tüm kamu binalarını bir araya toplamak gibi bir gerekçeyle yeni alan talepleriyle karşımıza çıkacaklarından ve bu sürecin sonunda geriye kalan tarım alanlarının da ‘artık zirai vasfını kaybettikleri’ bahanesiyle özel imara açılacağından zerre kadar kuşkumuz yoktur” dedi.
Yalova Cumhuriyet Başsavcısı’nın platform üyelerini Milli Emlak Müdürlüğü’ne yönlendirdiğini söyleyen Karaçam, “Yalova Platformu olarak, bilgi edinme kanunu kapsamında süreç hakkında bilgi almak için yazılı başvuruda bulunduğumuz Adalet Bakanlığı, konuyu Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’na, başsavcılık da Milli Emlak Müdürlüğü’ne havale etmiştir. İlginçtir, konu hakkında bilgisi olmadığı gerekçesiyle bize Milli Emlak Müdürlüğü’nün yolunu tarif eden başsavcı, yerel basına yaptığı açıklamada, yeni adliye binasının 2015 yatırım programına alınacağını ve yılbaşı itibariyle projelendirileceğini, binanın yapımının da Yalova Valiliği Milli Emlak Müdürlüğü’nün onayı ve Yalova Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirileceğini beyan etmiştir. Henüz onaylanmamış bir projeye ilişkin olarak ağaçların nasıl yerlerinden söküldüğü ve Yalova Belediyesi’nin arazi üzerinde yol çalışmalarına nasıl başlayabildiği de ayrıca sorgulanması gereken bir durumdur. Mevcut tarım arazisi yerine yanı başımızda askeri bir bölge var. Madem adliyemiz büyütülecek, işlevini yitirmiş o bölgeye adliye binası yapılması bizce daha uygundur. Madem büyük adalet saraylarımız olacak, askeri kampın bu konuda daha uygun olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.