Yalova’da 147 Ağaç Sökülüyor

Yalova’da 147 Ağaç Sökülüyor

Çiftlikköy Belediyesi, sahil düzenleme projesi kapsamında 147 ağacı sökme işlemine başladı. Sökülen ağaçlar bitki üretimi yapan Garden A.Ş. tarafından koruma altına alınacak. 77 çınar ağacı ise Antalya’da düzenlenecek EXPO organizasyonuna hediye edilecek.
Konuyla ilgili konuşma yapan AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar’a teşekkür ederek, "Demek ki neymiş, ağaçlar sökülür ve taşınırmış. Ben Ali Murat Silpagar beye örnek sergilediği için teşekkür ederim. Demek ki memlekette söküm aracı da varmış. Yok falan deniliyor ya. Söküm aracıyla gayet güzel söküldü bu ağaçlar. Şimdi de başka bir yere nakli yapılacak. Orada büyütülecek. Eğer bir gün ihtiyaç duyarsa, başkanımız yine Çiftlikköy’e getirecek. Ama burada önemli olan, ağaç kesme olayının ne kadar yanlış olduğunu, yetersiz ve ehliyetsiz kişiler tarafından zarar verildiğini görmekteyiz. Şunu da ifade etmek isteriz, ağaç yeri geldiği zaman kesilir. Ağaç tabu değildir. Birçok şeyi ağaç ürünlerinden kullanırız ve yaparız. Ancak böyle bir palmiyenin kesimiyle neyi elde edeceksiniz? Veya çürümemiş, sağlıklı olan bir ağacı da kesmemek lazım. Demek ki ağacı istediğimiz zaman, istediğimiz yere sökmek suretiyle nakledebiliyoruz ve yaşatabiliyoruz. Bugün de Çiftlikköy Belediyemizin bu örnek hareketini ben tekrar tebrik ediyorum" diye konuştu.
Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar ise sahil projesi ve ağaçların taşınmasıyla ilgili bilgi verdi. Başkan Silpagar, "Projemiz sahilden başlıyor, Yasama sitesine kadar geçiyor. Sahilde birkaç sorun var. Bu sorunlardan bir tanesi, zamanında bu yolların yapılırken toprakla kumun karıştırılması. Toprak ve kum karışınca otlar bitiyor. Topraktan kaynaklanıyor, kumda ot olmaz. Allah nasip ederse kumla toprağı da ayırt etmeye çalışacağız. Yürüyüş yolumuz sert zemin. Biz bu yolu tartan pistle tamamlayıp, yürüyüşü daha kolay hale getiren malzemeyle ve vücut ağrılarını minimuma düşürmeyi düşünüyoruz. Bisiklet yollarımız belirgin değil, belirginleştireceğiz. Renkli asfalt yapacağız. Yanına yaya yolu ve engelli vatandaşlarım için engelsiz yol adını koyduğumuz yol olacak" dedi.
Ağaçların taşınması gerektiğini belirten Silpagar, geçmişte yapılan hataları tekrarlamayacaklarını dile getirdi. Ali Murat Silpagar, "Ağaçlar taşınabilir. Buraya yanlış dikim yapılmış. Sahile çınar ağaçları dikilmiş. Nasıl bir zihniyet anlamadım. Kuma çınar ağacı dikilmiş. Çınar ağaçlarının dikildiği noktalarda kum analizleri yaptırdık. Çok verimli toprak çıktı. Fakat bu çok verimli toprak domates, biber için ne yazık ki. Çocuklarımız için de elverişsiz bir kumsal çıktı. Dolayısıyla çınar ağacının yaprakları toprakla buluştuğu zaman ne hale geldiğini anlayın. Çınar ağaçlarını kaldırıyoruz. Çınar ağaçları Antalya’da EXPO’ya hediyemiz oluyor. Orada Çiftlikköy’ümüzün katkısı olsun istedik. Palmiye ağaçlarımız Garden A.Ş. tarafından ücretsiz, bize destek amacıyla koruma altına alınacak. Sahil projemiz bittikten sonra, aynı boyda belirli mesafelerle, ilerleyen yıllarda tadilatı engellemeyecek şekilde ağaç dikimi yapacağız. Ağaç dikilmiş, bugün bazı şeylerin önüne geçiyor. Bir ağaç dikerken bunu da düşünmek gerekiyor. Toplam 70 palmiye, 77 çınar ağacı taşınacak" dedi.