Yalova’ya Osmanlı Mimarisinde İmam Hatip Külliyesi

Yalova’ya Osmanlı Mimarisinde İmam Hatip Külliyesi

Yalova’ya Osmanlı mimarisinde imam hatip külliyesi yapılıyor.
Marmara bölgesinde ilk olacak okulun protokolü Yalova Valiliği ile Ensar Vakfı arasında imzalandı. İmza törenine AK Parti milletvekilleri Feyzullah Kıyıklı, Temel Coşkun, Ensar Vakfı Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, Yalova Belediye Başkan Vekili Halit Güleç, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ile çok sayıda davetli katıldı. Devlet millet iş birliğiyle Ensar Vakfı’nın nakdi katkıları ile yapılacak Sabri Ekşinozlugil Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi ile inşa edilecek. 24 bin metre kare kapalı alana sahip olacak binada 84 derslik, 300 öğrenci kapasiteli kız ve erkek öğrenci yurdu, spor salonu, uygulama camii, öğretmen lojmanı, idari binalar ve sosyal donatılar yer alacak.
Vali Selim Cebiroğlu, bu eserin Yalova’ya kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu külliyenin insan fıtratına uygun bir yer olacağına kuşkum yok. Devlet millet işbirliği ile bir külliye inşasına başlıyoruz. Erkek ve kız öğrencilerimizin eğitim alabileceği, içerisinde 2 adet yurdun da yer alacağı külliyede tatbikat camii de yer alacak. Lojmanları ve idari binaları ile Osmanlı mimarisinin esintilerini taşıyacak olan bu binanın Türkiye’de örnek olacağına inanıyorum. Bu külliyenin inşasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Böyle bir eserin Yalova’ya kazandırılmasına şahitlik etmek benim açımdan büyük bir onur" dedi.
Vali Cebiroğlu’nun ardından söz alan Ensar Vakfı Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu ise, "Bu proje Yalova’ya fark katacak bir proje. Türkiye’de ki sayılı imam hatip lisesi ve ortaokulları arasında yer alacak. Binanın mimarisi de çok özel olacak. Keşke her ile ve ilçeye böyle güzel eserler yapılabilse" diye konuştu.
Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, imam hatipleri yeniden yetişen fidanlara benzeterek, "Çok mühim ve anlamlı bir eserin Yalova’ya kazandırılacak olmasından mutluyuz. Uzun zamandan beri hasretle beklediğimiz, Yalova kamuoyunun ve bu işe hassasiyet duyan herkesin önemsediği bir projenin ilk adımını atıyoruz. İmam hatip okullarının yetiştirdiği nesiller ortada. Bugün cumhurun başında bile bir imam hatipli var. Ama bu gidişin önünü kesmek isteyenler oldu. Ciddi darbeler vuruldu. 28 Şubat süreçleri bunun en açık örneğidir. Bunda bir miktarda muvaffak oldular. Ama bugün o kuruyan fidanlar sulanmaya ve imam hatipler yeniden hayat bulmaya başladı. İlimizde 4 ilçede imam hatip okulları inşa ediyoruz" şeklinde konuştu.
Proje müellifi Mimar Mehmet Osmanoğlu, külliyenin fiziki özellikleri hakkında bilgiler aktardı. Sabri Ekşinozlugil Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu Külliyesi 2 yılda tamamlanacak.