@yamananne'den sosyal farkındalık

@yamananne'den sosyal farkındalık

Deniz Ağaoğlu'nun, 'Zamanla Yarışan Yumurta' söyleşisine konuşmacı olarak Dr. Gerçek Aydın ve Dr. Yuliya Doster katıldı. Söyleşi de kadınlar için önemli konulara değinen konuşmacılar aynı zamanda konukların da sorularını cevapladılar. Söyleşiye dinleyici olarak katılanlar ise keyifli anlar geçirken aynı zamanda bilgilenmenin keyfini çıkardılar.

Söyleşiye katılan Dr. Yuliya Doster, kadınlar için önemli bilgiler verirken anne olmak isteyen kadınları erken menopoz konusunda da uyardı. Kadınlara mens döngüsü ve over rezervi konusunda da bilgi veren Doster, “düşük yumurta rezervi (düşük over rezerv), bir kadının yumurtalıklarında bulunan yumurtaların (foliküllerin) sayısının azalmış olmasıdır. Yumurtalık rezerv düşüklüğü nedenleri arasında en önemli faktör, kadının yaşıdır. Yaş arttıkça rezerv azalmaktadır. Özellikle 35 yaşından sonra folikül sayısı ve kalitesi hızla azalır. Kimi vakalarda kadın yaşı genç olsa da yaşıtlarına göre az sayıda yumurtaya rastlanır. Bu vakalarda rezerv azlığına sebep olan faktörün kaliteyi de azaltmış olabileceğinin üzerinde durulmaktadır.Her ay düzenli adet görmek yumurtalık rezervinin iyi olduğunu göstermez. Az sayıda yumurta ile de uzun bir dönem düzenli adet görülebilir.” diye konuştu.

Dr. Gerçek Aydın modern çağda anne olmayı erteleyen kadınlar için tavsiyelerde bulunurken, yumurta ve embriyo dondurmanın gelecekte anne olmak isteyen kadınların kurtarıcısı olacağını dile getirdi. Kariyer hedefleri yüzünden anne olmayı ertelemek zorunda kalan kadınların ileride anne olmak istediklerinde çok geç olabileceğini söyleyen Dr. Gerçek Aydın, bunun önüne geçmenin yumurta ve embriyo dondurmak ile mümkün olduğunun altını çizdi. Katılımcılara Yumurta dondurma işlemi sayesinde kadınların, üreme yeteneklerini kaybetmeden yumurtalarını dondurup ileride bu yumurtaları kullanarak çocuk sahibi olabileceklerini söyleyen Aydın, evli kadınlara ise yumurta değil embriyo dondurmaları gerektiğini ifade etti.

Deniz Ağaoğlu “@yamananne” anneliğin kutsalığından bahsederken günümüzde özellikle sosyoekonomik koşullar ve kadının çalışma hayatındaki yerinin artmasına bağlı olarak gebelikler daha ileri yaşlara ertelenmeye başlandı. İleri yaşta anne olmak isteyen kadınlar söz konusu olduğunda tıbbi sorunlar ortaya çıkabiliyor bunların önüne geçmek için de önlemi önceden almak gerekiyor dedi. Katılımcılara teşekkür eden @yamananne sosyal farkındalık adına böyle bir söyleşiye imza atmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi.