Yaşar Kemal'in hayati tehlikesi devam ediyor

Yaşar Kemal'in hayati tehlikesi devam ediyor

Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Yaşar Kemal, hastaneye kaldırıldı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldıran Kemal'in yoğun bakım ünitesinde olduğu bildirildi.

Şuuru kapalı olan usta yazarın solunum destek cihazına bağlı olduğu öğrenildi.Durumu ağır olan yazarın solunum güçlüğü çektiği ve şuur bulanıklığı yaşadığı ifade edildi.

DOKTORUNDAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

CNN Türk'e konuşan Yaşar Kemal'in doktoru Prof. Dr. Feyza Erkan, "Solunum yetmezliği var. Solunum cihazına bağlı. Gözlem altında. Şu an göstergeleri iyi. Ama ne olacağını bilmiyoruz. İzliyoruz. Zatürree var gibi görünüyor. Tedaviye iyi cevap verecek diye umuyoruz. Bekliyoruz. 24 saat bekleyeceğiz" dedi.

Yaşar Kemal'in kitaplarının yayın hakkını elinde bulunduran Yapı Kredi Yayınları, ünlü yazarın sağlık durumuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Yaşar Kemal, son günlerde yaşadığı solunum sorunları nedeniyle 14 Ocak tarihinde İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştır. Yoğun bakımda müşahede altında tutulmaktadır. Kemal'in sağlık durumuyla ilgili herhangi bir değişiklik olması halinde basına bilgi verilecektir" denildi.

Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazar olan Yaşar Kemal, 92 yaşında. Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal için "Gözüyle kartal avlayan yazar" olarak nitelemişti.

"HAYATİ TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, solunum güçlüğü ve kalp ritim bozukluğu sebebiyle hastaneye kaldırılan yazar Yaşar Kemal'i ziyaret etti.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelen Müezzinoğlu, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yaşar Kemal'in sağlık durumu ve tedavisiyle ilgili düzenlemeleri doktor arkadaşlar yapıyorlar. Ama ben kendisini yoğun bakım koşullarında ziyaret ettim. Şuuru yarı açık, biraz uyutuluyor. Ama neticede iletişim kurulabiliyor" dedi.

BAKAN SON DURUMU ANLATTI

Yaşar Kemal'in, akciğer yetmezliği ve akciğerinde bir pnömonik infiltrasyon nedeniyle genel durumu bozularak bugün hastaneye geldiğini anlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti: "Zaten son dönemde belirli hastalıkları dolayısıyla tedavi gören bir hastamız. Ama son yoğun bakım koşullarına getiren ve tedavi gerektiren durumu, akciğerlerindeki bir pnömonik infiltrasyon ve akciğer yetmezliğine bağlı diğer sorunlarının da bir bütüncül olarak tedavisinin yapıldığı koşullar var. Tabi gerek yaşı, gerek diğer sağlık sorunları nedeniyle çok yönlü tedavisi yapılıyor. Ümit ederim ki tedaviden olumlu neticeler alınacaktır." Yaşar Kemal'in, tedaviye daha yeni başladığı için cevap veremediğini ama neticede yeni geldiğine göre durumunun solunum açısından da diğer fonksiyonlar açısından da daha iyi olduğunu belirten Müezzinoğlu, Yaşar Kemal'in hayati tehlikesinin devam ettiğini vurguladı.

Müezzinoğlu, "Neticede diğer sağlık sorunlarına ilave gelen sorunlar nedeniyle yakın takipte, inşallah daha iyi olacak" ifadesini kullandı.

Bakan Müezzinoğlu'na, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet eşlik etti.