Yastık altı altını olanlar dikkat! Ek gelir fırsatı

Yastık altı altını olanlar dikkat! Ek gelir fırsatı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Finansal sistemin derinlik kazanmasını sağlayacak bu önemli  adımla vatandaşlarımız yastık altında atıl duran altınlardan ilave getiri  sağlayacak, tasarruflar artacak ve ekonomiye ivme kazandırılacak." dedi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şimşek, Türkiye'de altının  "güvenli liman" olarak değerlendirildiğini ve geleneksel bir yatırım aracı olarak  görüldüğünü söyledi.

Türkiye'de yastık altı altın miktarının en az 2 bin 200 ton ve  yaklaşık 100 milyar dolar değerinde olduğunun tahmin edildiğini anlatan Şimşek,  bunların ekonomiye kazandırılması için çeşitli adımlar atıldığını ifade etti.

Şimşek, Merkez Bankasının bankaların Türk lirası üzerinden ayırdığı  zorunlu karşılıkların bir kısmını altın olarak tutulmasının önünü açtığını  hatırlatarak, söz konusu düzenleme ve bankaların altın hesap uygulamalarıyla bir  miktar yastık altı altının ekonomiye kazandırıldığını ancak bunun istenilen  seviyede olmadığını kaydetti.

Hazine Müsteşarlığının yastık altındaki altınların ekonomiye  kazandırılması için yeni bir çalışma yaptığını bildiren Şimşek, bu kapsamda  "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" olmak üzere iki yeni ve  güvenli yatırım enstrümanını finansal sisteme katacaklarını bildirdi.

Finansal sistemin derinlik kazanmasını sağlayacak bu önemli adımla,  tasarrufların artırılmasını, ekonomiye ivme kazandırılmasını ve vatandaşların  atıl duran altınlardan ilave getiri sağlamasını amaçladıklarını belirten Şimşek,  şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de önemli miktarda altın yastık altında atıl tutulmaktadır.  Bunun arkasında çeşitli psikolojik sebepler olmakla birlikte yatırım araçlarının  sınırlı olması da bu altınların ekonomiye kazandırılmasında bir engel teşkil  ediyordu. Hazine, yapacağı bu yeni çalışmayla vatandaşlarımıza iki yeni yatırım  enstrümanını sunmuş olacak. Normalde devlet tahviline yatırım yapan yatırımcıya,  ana para karşılığında ara dönemde bir getiri sunulmaktadır. Altın tahvilinde de  yatırımcıdan toplanacak altın karşılığında ara dönemde yatırımcıya belli bir  oranda getiri Türk lirası olarak ödenecektir ve söz konusu getiri altın  fiyatlarına endeksli olacaktır. Böylelikle vatandaşımız hem altın fiyatındaki  değişimden yararlanacak hem de Hazinenin sunmuş olduğu getiriyi alacak."

Faiz hassasiyeti olana altına dayalı kira sertifikası geliyor

Hazinenin faiz hassasiyeti olan yatırımcılar için 2012 yılından  itibaren kira sertifikası ihracına başladığını anımsatan Şimşek, hem yurtiçi hem  de yurtdışı yatırımcılar nezdinde kabul gören bu modeli, faize duyarlı  vatandaşların yastık altı altınlarını değerlendirebilmeleri için  geliştirdiklerini söyledi.

Altına dayalı kira sertifikasının da ihraç edileceğine dikkati çeken  Şimşek, bu sertifikalarda aynı yapının korunacağını belirtti.

Şimşek, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarının ihracına  ilişkin şunları kaydetti:

"Vatandaş yastık altındaki 22 ve 24 ayar altınlarını, örneğin 22 ayar  bileziklerini, darphane altınlarını, gram altınlarını bir haftalık talep toplama  süresi içerisinde Hazinenin belirleyeceği aracı bankaya getirecek. Burada  Hazinenin belirleyeceği kriterler çerçevesinde vatandaşların altınları alınacak  ve bankada ilk etapta vatandaş adına vadesiz hesap açılacak. Toplanan altınlar,  külçe altına çevrilecek ve bu sürecin sonunda bankada açılacak yatırım  hesaplarına vatandaşın isteği doğrultusunda altın tahvili veya altına dayalı kira  sertifikası aktarılacak."

"Vatandaş vadeden önce istediğinde nakde ulaşabilecek"

Yatırımcının istemesi halinde vade sonunda altını fiziken geri  alabilmesinin önemli olduğunu ifade eden Şimşek, Hazinenin bu yönde de çalışmalar  yaptığını söyledi.

Söz konusu sitemde vatandaşın vadeden önce istediğinde nakde  ulaşabileceğine dikkati çeken Şimşek, "Vatandaşımız bir düğünü olduğunda, ev ya  da araba almak isteğinde, nakde ihtiyacı olduğu zaman, kuyumcuya gidip yastık  altındaki altınını bozdurabiliyor. Altın tahvili veya altına dayalı kira  sertifikası alanlar da nakde ihtiyacı olduğu zaman vade sonunu beklemeden  istediği zaman aracı bankaya bu senetlerin istediği miktarını satarak nakde  ulaşabilecek." ifadelerini kullandı.

"Dünyada bir ilk"

Hindistan ve Güney Afrika'da da altına yönelik çeşitli yatırım  araçları olduğuna işaret eden Şimşek, ancak Hazinenin geliştirdiği araçların  Türkiye'ye has bir yapıda olduğunu bu anlamda da dünyada bir ilk özelliği  taşıdığını söyledi.

Şimşek, söz konusu çalışmanın kısa bir süre içinde tamamlanarak hayata  geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.