Yemin etti, sonra parlamentoyu feshetti!

Yemin etti, sonra parlamentoyu feshetti!

Ukrayna'nın yeni devlet başkanı Vladimir Zelenskiy, parlamentoda yemin ederek görevine başladı. Zelenskiy, yemininin hemen ardından parlamentoyu feshettiğini duyurarak, erken meclis seçimi yapılacağını ilan etti.

Daha önce siyasi bir tecrübesi olmayan Zelenskiy'nin partisi mevcut parlamentoda temsil edilmiyordu ve Ukrayna parlamentosunda çoğunluk eski devlet başkanı Poroşenko'nun destekçilerinden oluşuyordu.

Zelenskiy'nin bu hamleyle halen popülaritesi üst seviyedeyken meclisteki çoğunluğu da ele geçirmeyi istediği düşünülüyor. Zira mevcut meclis yapısıyla, yeni Ukrayna liderinin vaatlerini ve beklentileri gerçekleştirmesine zor gözüyle bakılıyordu.

Vladimir Zelenskiy ilk projesinin, 5 yıldır Rusya destekli ayrılıkçılarla çatışmaların yaşandığı ve 13 bin kişinin hayatını kaybettiği doğu Ukrayna'da ateşkesi sağlamak olduğunu söyledi. Ukrayna lideri, Rusya ile diyaloğun ise Ukrayna topraklarının ve savaş tutsaklarının geri verilmesi şartına bağlı olduğunu belirtti.

Zelenskiy, milletvekillerine seçime kadar olan 2 aylık sürede dokunulmazlık ve yolsuzluk yasaları üzerinde çalışma çağrısı yaptı.