“Yeni bir Türkiye için ‘evet’ diyoruz”

“Yeni bir Türkiye için ‘evet’ diyoruz”

MMG Bursa Şubesi’nin yeni dernek merkezindeki basın açıklamasında; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, MMG Bursa Şubesi Başkanı Rasim Serim, MMG Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri hazır bulundu.

Ülkenin, demokratikleşme sürecinde yeni bir hedefe doğru ilerlediğini belirten MMG Bursa Şube Başkanı Rasim Serim, “Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte millet iradesi defalarca darbe ve muhtıralarla karşı karşıya kalmıştır. 27 Mayıs 1960 ihtilali, 12 Mart 1971 muhtırası, 12 Eylül 1980 darbesi ve 28 Şubat 1997 post modern darbelerinde milli iradeye yönelik askeri müdahaleler olmuştur. Böyle bir sürecin ürünü olarak hazırlanan 1982 anayasası ise maalesef hala yürürlüktedir. 15 Temmuz 2016 tarihinde paralel devlet yapılanması FETÖ darbe yapmaya teşebbüs etmiş, fakat tankların önüne yatmaktan çekinmeyen aziz milletimiz iradesine sahip çıkarak bu hain darbe girişimini engellemiştir. 1960’tan beri ilk kez böyle bir süreçten galip çıkan Gazi meclisimiz bu krizleri engelleyecek, milleti güçlendirecek, koruyacak ve öncelikli olarak sistem problemlerini çözecek bir bakış açısıyla yeni bir anayasa düzenlemesi yaparak 16 Nisanda milletimizin onayına sunmuştur” dedi.

SERİM, “BU DAYATMAYI KABUL ETMİYORUZ”

TMMOB’un mevcut yönetiminin, yasal sınırlarını aştığına dikkat çeken Serim, “Bu süreçte kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan TMMOB’un mevcut yönetimi ne yazık ki kanunun kendisine tanıdığı yetkilerini aşarak taraf olmuştur. Bugün TMMOB ve kendisine bağlı odaların web sitelerinde açıktan ‘hayır’ propagandası yapılmaktadır. Mesele tercihlerin ne olduğu değil, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan akademik odaların,  üyelerinin iradesini yok sayarak bütün üyeler adına karar açıklamasıdır. Kamuoyuna açıkça ifade ediyoruz ki mevcut TMMOB yönetiminin bu kararı tüm üyelerinin ortak kanaatini yansıtmamaktadır. TMMOB mevcut yönetiminin bu tutumu bir irade gaspı girişimidir.  Biz TMMOB üyesi mimar ve mühendisler olarak, bu diktatörlüğü ve dayatmayı kabul etmiyor ve protesto ediyoruz.  Hukuk dışı bu davranışı şiddetle kınadığımız gibi dava açacağımızı da buradan kamuoyuna bildiriyoruz. Şunu da biliyoruz ki Türkiye’de on binlerce meslektaşımız da bizlerle aynı kanaati paylaşmaktadır” diye konuştu.

Referandumun bir parti meselesi olmadığına vurgu yapan Rasim Serim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Mimar ve Mühendisler Grubu Bursa Şubesi olarak tüm Türkiye’de sivil iradenin asli sahipleri olan aziz milletimizi, tüm sivil toplum örgütlerini bu süreçte birlikte yürümeye davet ediyoruz. İnanıyoruz ki bu çağrımız tüm kesimlerde karşılık bulacaktır. Bu referandumun bir parti meselesi değil, geç kalmış bir sistem değişikliği olduğunu ve ülkemizde, bölgemizde üretimi, istikrarı, verimliliği, artıracak bir adım olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizin geleceği için mevcut kalıpların dar geldiğinin, değişim ve dönüşüm gerektiğinin de farkındayız. Bizler Mimar ve Mühendisler Grubu Bursa Şubesi Olarak bu referandumda; yeni bir Türkiye için ‘evet’ diyoruz. Vesayet sisteminin sona ermesi için ‘evet’ diyoruz. Siyasi krizlerin, kararsızlığın, çözümsüzlüğün bitmesi için ‘evet’ diyoruz. Ülkemizin geleceği için ‘evet’ diyoruz. Gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye bırakmak için ‘evet’ diyoruz. Tarafsız ve bağımsız bir yargı için ‘evet’ diyoruz. İcrada çift başlılığın ortadan kalkması için ‘evet’ diyoruz. Bürokrasinin azalıp, büyümenin hızlanması için ‘evet’ diyoruz. Güçlü ve kararlı yönetimlerle terör örgütlerinin kökünün kazınması için ‘evet’ diyoruz. Özgüveni yüksek bir gençlik için ‘evet’ diyoruz. Meclisin hükümeti denetleyebildiği, milletin hükümeti doğrudan seçtiği, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Anayasa Değişikliğine ‘evet’ diyoruz.”

ALTEPE, “YASAL DÜZENLEME EN KISA ZAMANDA GERÇEKLEŞECEK”

Basın açıklamasına katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, “Böyle bir konuda, Türkiye’yi ilgilendiren, tüm dünya mazlumlarını ilgilendiren ve devletimizin önemli bir eşiği aşması gereken 16 Nisan halk oylaması, referandumundaki yaptığı bu açıklamadan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

MMG Bursa Şubesi’nin üyesi olarak bu açıklamaya destek verdiğini belirten Altepe, “Çünkü siyasetin yeri belli. Siyaseti yapmak için bir siyasi partiye üye olursunuz. Buralarda da bu çalışmalarınızı sürdürürsünüz. İşte ben de 39 yıldır siyaset yapıyorum, resmi olarak görevliyim.  Mesleki çalışmalarımı mesleki çalışma adı altında, diğer konuları da siyasi çalışma adı altında yürütüyorum. Bunların yapılacağı yerler sivil toplum kuruluşlarıdır. Gelir herkes istediği gibi burada çalışır. Ama resmi olan, herkesin üye olması gereken ve burada her siyasi görüşün mutlaka üye olması gerektiği, zorunlu üye olması gerektiği kuruluşların kendi işini, asli işlerini yapması gerekir. İnanıyoruz ki bu konuda yasal düzenleme en kısa zamanda gerçekleşecek ve bu konuda herkes kendi işine bakacak. Büyüyen, gelişen bir Türkiye, lider bir Türkiye için herkesin işini iyi yapması gerekiyor” diye konuştu.