Yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor! İş yeri kiralarında...

Yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor! İş yeri kiralarında...

İş yeri kiralarının da konutlarda olduğu gibi TÜFE üzerinden ödenmesi, kira devir hakkı, ödeme güçlüğüiflas gibi hallerde sözleşmenin feshi, depozitonun vadeli hesaba yatırılması gibi ticari hayatı etkileyecek önemli düzenlemeler için geri sayım başladı. 2012’de yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu’nda yer alan bu önemli maddeler, 8 yıl ertelenmişti. Süre 1 Temmuz’da sona erecek. 18 Ocak 2019’dan itibaren konutlarda kira artışı oranı ÜFE üzerinden değil 12 aylık ortalama TÜFE’yi geçmeyecek şekilde belirleniyor. 1 Temmuz itibarıyla bu oran iş yeri kiralamaları için de yasal hale gelecek. 1 Temmuz itibarıyla işyeri depozito bedeli en fazla 3 aylık kira bedeli olarak verilecek. Depozito bedeli para ise kiracı ve mal sahibinin ortak açacağı ve birbirlerinden izin almadan çekemeyeceği ‘vadeli’ bir hesaba yatırılacak. Böylece paranın değer kaybetmesinin önüne geçilecek.

Kasada da saklanacak

Depozito kıymetli evrak ise banka kasasında saklanacak. Banka, kiracı ve mal sahibinin onay vermediği hallerde icra takibi kesinleşmesi veya mahkeme kararı ile depozitonun iadesine karar verebilecek. Mal sahibi sözleşmenin bitimi tarihinden itibaren depozito bedeline yönelik dava açmamışsa, bu bedel kiracıya 3’üncü ayın sonunda teslim edilecek.

Değişiklik yapılamaz

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın verdiği bilgiye göre; kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında kiracı aleyhine değişiklik yapılamayacak. Sözleşme serbestisi kapsamında iş yerleri için sözleşmenin uzaması veya yenilenmesi hallerinde ekonomik koşulların değiştiği iddia edilerek bedel dışında şartların değiştirilmesi talep edilemeyecek.

Erken tahliyede 3 ay daha sorumlu

1 Temmuz itibarıyla kiracı, sözleşmenin bitmesinden önce taşınmazı tahliye ederse mal sahibinin burayı kiraya verene kadar geçecek ‘makul süre’ kadar daha kira bedeli alma hakkı doğacak. Mal sahibi eğer kiracısı erken çıktığında hemen yeni kiracı bulursa kira bedeli isteyemeyecek. Tahliye sonrası (taşınmaz boş kalırsa) en fazla 3 aya kadar kira bedeli alınabilecek. (Posta)