Yeni kriptolu telefonuyla ilk poz

Yeni kriptolu telefonuyla ilk poz

TÜBİTAK, yeni kriptolu telefonların adını “C-Verteks” olarak belirledi. Prototipi hazırlanan telefonlardan 500 adet üretilecek.

TÜBİTAK 154 TELEFONU İNCELEDİ

Habertürk'te yer alan habere göre; telefonların, dış yüzeyi ve bataryası yurtdışında; elektronik aksamı Türkiye’de üretiliyor. Dinlemelerin ortaya çıkması üzerine TÜBİTAK, 5’i Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ait olmak üzere devletin zirvesinin kullandığı 154 adet telefonu toplayarak inceledi. TÜBİTAK’ın saptamalarına göre; 154 telefonun IMEI numaraları liste halinde doğrudan TİB’e gönderildi. IMEI numaraları üzerinden TİB’deki 4 kablo ile 4 operatöre bağlantısı olan “hitap bilgisayarı” üzerinden dinleme süreci başlatıldı.






SMS ÖZELLİĞİ KAPATILDI

Kriptolu telefonlar, Selam Tevhid Örgütü gibi illegal örgüt adları kullanılmadan doğrudan IMEI numaraları girilerek dinlendi. Kriptolu telefonlar, her görüşmede ayrı şifre oluşturduğu için dinlenemiyor. Telefonlara her bir şifreli görüşmenin anahtarını üreten yazılım yüklendi.TÜBİTAK, kriptolu telefonlara atılan SMS’lerle korsan yazılım yüklendiğini tespit etmesi nedeniyle SMS özelliğini iptal etti.