Yeni uygulama başlıyor!

Yeni uygulama başlıyor!

Radikal yazarı Mehmet Bulut uyardı. İşte Bulut'un o yazısı: "Vergi borçlarının tespiti ve ödenmesinde 4T dediğimiz dört ana aşama bulunmakta. Bunlar; tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil. Bunların içinde vergi dairelerini en fazla meşgul eden ve en sorunlu aşama ise tebliğ aşaması. Sonuçta hesaplanan vergi mükellefe bildirilemeyince tahakkuk edememekte ve bazen zamanaşımına uğrayabilmekte.

ELEKTRONİK TEBLİĞ KAPIDA


2010 yılında Vergi Usul Kanunu’na eklenen bir madde ile vergi literatürüne bir kavram daha girmişti: Elektronik tebliğ.

Elektronik tebliğ ile amaçlanan, borçlu mükelleflere kestirme yoldan ulaşabilmek ve tebliğ maliyetlerini de ortadan kaldırmaktı. Nitekim tebligat aşamasının toplam yıllık maliyetinin 100 milyon TL olduğu tahmin ediliyor.

Ancak Maliye Bakanlığı o tarihten bu yana uygulamaya yönelik herhangi bir düzenleme yapmadı ve elektronik tebliğ de sadece kanun sayfalarında kaldı.

Ancak şu anda TBMM’de görüşülmekte olan torba yasa ile elektronik tebligata yönelik önemli bir düzenleme yapılmakta.

E-POSTALAR KONTROL EDİLMELİ

Getirilecek düzenlemeye göre, elektronik tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak.

Yani vergi dairesi borcunuzun tutarını, dönemini ve ödeme süresini e-postanıza gönderebilecek ve 5 gün sonra da yasal olarak bu borçtan haberdar olduğunuzu varsayacak. Dolayısıyla borcunuzu ödeme süreniz veya varsa itiraz etme süreniz de bu tarihten başlayacak.

Bu sebeple bundan sonra Maliye Bakanlığı tarafından sağlanacak veya kabul edilecek e-postalarınızı daha sık ve dikkatli kontrol etmeniz gerekecek.

Ayrıca Maliye Bakanlığı’nın öngördüğü sisteme göre; mükelleflerin şu anda kullandığı internet vergi dairesi içinde her mükellefin bir hesabı olacak ve tebligatlar, bu sistem üzerinden ulaştırılacak. Buraya bir tebligat yapıldığında, mükellefin sisteme kayıtlı cep telefonuna ve e-posta adresine de bir bildirim gidecek. Mükellefler böylece, sistem üzerinden kendilerine bir tebligat geldiğinden haberdar olacak.

İKİNCİL BİR DÜZENLEME DE GEREKLİ


Açıkladığım hususlarla ilgili olarak Maliye Bakanlığı elektronik tebligata yönelik bir yönetmelik veya tebliğ çalışması da yapmak durumunda ancak henüz böyle bir çalışma yok. 2013 yılında çıkarılmış olan Elektronik Tebligat Yönetmeliği ise vergi borçlarının tebliğini kapsamamakta. Dolayısıyla söz konusu torba yasa yayınlandıktan sonra Maliye Bakanlığı’nın açıklayıcı nitelikte bir düzenleme yapması beklenmekte."