Yeraltı Kentinin Çevre Düzenleme Projesinin Tamalanmamasına Esnaflardan Tepki

Yeraltı Kentinin Çevre Düzenleme Projesinin Tamalanmamasına Esnaflardan Tepki

Nevşehir’in Kaymaklı beldesinde bulunan Kaymaklı Yeraltı Kenti’nin yaklaşık 2 yıl önce başlatılan çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmamasına esnaflar tepki gösterdi.
Her yıl yaklaşık 600 bin turistin ziyaret ettiği Kaymaklı Yeraltı Kenti önünde toplanan turistik eşya satıcısı esnaflar, ellerindeki pankartlarla projesinin tamamlanmamasına tepki göstererek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı protesto etti. Esnaflar adına bir konuşma yapan Ahmet Bayraktar, Kapadokya bölgesine gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdikleri Kaymaklı Yeraltı Kenti çevresinde bulunan barakaların yıkılarak yerine modern iş yerleri yapılması amacıyla Kaymaklı Belediyesi tarafından hazırlanan ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun onayından geçirilerek uygulamaya konan “Yer altı Şehri Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenleme Projesi” ‘nin 2 yıldır sürdüğünü kaydetti. Yaklaşık 3 milyon TL maliyetli proje çerçevesinde barakaların yıkılarak yerine 33 yeni iş yeri, wc ve otopark yapıldığını kaydeden Bayraktar, projenin son etabında yer alan yeraltı kenti girişindeki tünelin ise yapılmadığını ifade etti.
Yeraltı kenti girişindeki tünelin yapılmama sebebinin özelleştirme sonunda yeraltı kentinin gişelerinin işletimini alan firmanın tünel yerine buraya kendisine ait satış yeri yapmak istemesinden kaynaklandığını ileri süren Bayraktar: “Proje çerçevesinde yapılan iş yerlerini buradaki esnaflar ücretini ödeyerek kiraladı. Buradaki kiralar yıllık 20 bin TL ile 150 bin TL arasında değişmekte. Bizler büyük bir umutla tünel öncesinde oluşturulan bu iş yerlerini kiralarken bakanlık projenin son aşamasındaki tüneli yapmaktan vazgeçti. Bunun nedeni ise yeraltı kenti gişelerini işleten özel firmanın buraya kendisine ait bir satış yeri yapmak istemesi. Bu nedenle tünel yerine buraya basamaklar yapıldı ve oldukça çirkin bir görüntü ortaya çıktı. Biz ödüllü olan projenin aslına uygun olarak tamamlanmasını yetkililerden talep ediyoruz” dedi.
Esnaflar yapılan basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.