YGS'ye girecekler bu habere dikkat!

YGS'ye girecekler bu habere dikkat!

Öğrencilerin YGS öncesi yaşadığı stres ve kaygıdan uzaklaşmanın en kolay yolunun olumsuz düşünmemek olduğunu belirten Bursa Özel Hayat Hastanesi hekimlerinden Psikolog Dilek Kaymak, “Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır. Her duygu gibi kaygıda kişinin yaşamında önem taşır ve gereklidir. Orta düzeyde bir kaygı kişiye enerji verir, onu motive eder. Sınav kaygısının sebep olduğu duygular, endişe, huzursuzluk, öfke, Kızgınlık, korku, ümitsizlik, mahcubiyet, hayal kırıklığı, mutsuzluk ve tedirginliktir” dedi.
Sınav öncesi kaygı ve stresi yok etmenin yolları ile ilgili öğrencilere önemli tüyolar veren Dilek Kaymak, “Kaygıyı kontrol etmek, öncelikle sınava konsantre olmanızı ve sorulara odaklanmanızı sağlar. Düşüncelerinizi organize etmede, dikkatinizi toplamada yardımcı olur. Olumsuz düşünmenizi ve paniğe kapılmanızı engeller. Kontrol duygusu başarmaya yardım eder, gerçek performansınızı sergilemeniz de önemli rol oynar. Beslenmenize ve uykunuza dikkat edin. Temel nefes egzersizleri ile fiziksel egzersizleri yapmak kaygılarınızı ve gerginliğinizi azaltmaya yardımcı olur. Sınava elinizden geldiğince hazırlanmış olma duygusu, kendinizi rahat hissetmenize ve kaygınızı azaltmanıza yardımcı olur. Sınavlardaki tutumunuz ve kendinize ilişkin olumlu bir düşünce yapısı geliştirmeye çalışın. Zaman zaman duruşunuzu, oturma pozisyonunuzu değiştirin, bu sizi rahatlatacaktır. Çok heyecanlanıp aklınıza bir sorunun cevabı gelmediğinde o soruyu geçin. Mükemmeliyetçi olmayın. Beklentilerinizin gerçekçi ve hedeflerinizin ulaşılabilir olmasına dikkat edin. Sadece sınava odaklanın. Zamanınızı kaygılanarak, şüpheye düşerek, kendinizi suçlayarak geçirmeyin. Fiziksel olarak rahat olun. Sınavda artık düşünemediğinizi ya da çok gergin olduğunuzu fark ederseniz, sınav kağıdını bir kenara koyun ve arkanıza yaslanıp derin bir nefes alıp verin. Bu anda sadece nefes alıp verişlerinize odaklanın. Rahatladığınızı göreceksiniz” diye konuştu.
Sınav anında yapılması gerekenlerden de bahseden Kaymak, şunları kaydetti:
“Sınav anında hiçbir şey yapamayacağım, sınav kötü geçecek, ya soruları cevaplayamazsam ya da her şeyi unuttum gibi olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkarın ve yukarıda sözü edilen sınav kaygısıyla başa çıkma tekniklerinden birini uygulayın. Hazır olduğunuzu düşündüğünüzde sınava başlayın. Kontrolün kendinizde olduğunu hissettiğinizde ve soruları dikkatle okumaya başladığınızda kaygınız azalacaktır. Yönergeyi dikkatle okuyun ve sorulara göz gezdirin. Zamanı nasıl kullanacağınıza ve soruları hangi sırayla cevaplayacağınıza karar verin. Cevaplayabileceğiniz sorulardan başlamak en iyisidir. Yapabildiğiniz sorulardan başlamak sizi motive eder. Konsantrasyonunuz bozulur ve kaygı düzeyiniz yükselirse, o ana kadar iyi gittiğinizi göz önüne alarak, uyguladığınız tekniği tekrarlayın ve sınava devam edin. Kaygınıza teslim olmayın ve bu durumla baş edebileceğinizi unutmayın.”
Sınavdan hemen sonra öğrencinin kendisini ödüllendirmesi gerektiğinin altını çizen Dilek Kaymak, “Sınavınız iyi veya kötü geçsin, sınavdan sonra kendinizi ödüllendirin; kendinize sevdiğiniz bir şeyler alın, hoşlandığınız bir şeyler yapın. Başarısızlık kavramını beyin haritanızdan sildiğinizde, bütün yeni fırsat kapıları önünüzde açılacaktır” ifadelerini kullandı.