Yıldırım Demirören'den bomba açıklamalar

Yıldırım Demirören'den bomba açıklamalar

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Lig Tv'de Şansal Büyüka'nın sunduğu 'Futbol Gündemi' programında gündemi değerlendiriyor.

Şansal Büyüka, Riva'da en çok etkilendiğim şey bütün forma giyen oyuncuların resimleri bulunuyor.

Yıldırım Demirören; Müzeyi de burada yapacağız. Hasır altlarından kupaları bulduk çıkarttık, bugüne kadar alınan bütün kupaları, madalyaları hepsini Cengiz bey sağolsun bulduk.

Beşiktaş'ı batırdı, TFF'nin başına geldi deniyor, neler düşünüyorsunuz?

Öncelikle konumum olarka çok uzun cevap vermek isterim ama malesef uzun cevap veremiyorum. Gazetelerden medyadan kuduğum kadarıyla başkan ve divan kurulu arasında ben bir yorum yaparsam olmaz. Biz kulübü bırakırken 450 bin TL ile bıraktık şuan 1 kattilyonlarda... Kulüplerimiz borçlanarak yatırım yapıyor ve taraftarı mutlu etmeye çalışıyor. Artık bir gerçek var gelirler giderleri karşılamıyor. Manchesdter United bile aynı durumda artık Mali Fair Play getirmemiz gerekiyor ve kulüplerimizi uzun vadeli maddi olarak rahatlatmamız gerekiyor. Türkiye'de Avrupa hariç bir çok takım var PTT 1. Lig var en basiti...

Aynı şeyleri ben de yaptım. Gelirler giderlerden az olduğu sürece kulüpleri kurtarmamız gerekiyor başka lansımız yok.

TFF'yi iyi yönettiğinizi düşünüyor musunuz?

TFF'yi iyi yöettiğimize inanıyoruz. Herkes istediği gibi konuşabilir. Maçı kaybeden TFF'yi suçluyor, hakem hatasını gören TFF'yi suçluyor, bakkal değil burası Türk futbolunu biz idare ediyoruz bunu kimse tartışamaz. Konuşulanları tasvip etmiyorum bizler bir camiayı temsil ediyoruz. Söylenen lafın nereye gitiğini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Biz futbolu tartışmıyoruz, hakemi tartışıyoruz, İngiltere, Almanya, İspanya buralarda kimse hakem hatasını tartışmıyor. Tesisleri, borçlanmayı, gelişmeyi alt yapıyı tartışıyor. Kulüplerimiz ben değil biz diye hareket etmeliler. Futbol oynamayı düşünmeli kulüpler...

"Kimseden korkumuz yok"

Benim ve yönetim kurulunun kimseden korkusu yok. Biz eski değiliz, eskileri değiştirmeye çalışıyoruz. Kim art niyetli hakem var derse bakarım ama her hakem hatasında başkan gitsin olmaz.

Bunu hep beraber yapacağız. Eskilerden kurtulmamız lazım, tehditlerler olmaz bu işler, TFF'nin ağırlığını herkes kabul etmeli, delegasyon sistemi değişir, kafaların değişmesi lazım. Çok güzel bir nesil geliyor ama ilk olarak saygı...

"Savcıları göreve çağırıyorum"

Bilinçli yöneticilik, camiaları yönlendirdiğimiz bir sistem olmalı. Malesef bir yönetici veya başkan çıkıyor 500 gün stada girmeme cezası verebiliyoruz malesef bu kadar... Savcıları göreve çağırıyorum, yönetici bazında olanlar 662'nin içinde yer alıyor. Savcıların e-bilet passolig sistemi ile olaylar azaldı. Kavgalar neredeyse kalmadı. Bu kötü beyanlar düzelirse her şey daha iyi olacak. Sezon başında bütün basına yemek verdik. Seba sezonu dedik. Medya kuruluşların %90'ı kötü beyanları kullanıyor. Sanki bunları kullanmak marifet gibi kullanılıyor.

"Savcılarımız kimseden çekinmez"

Savcımız kimseden çekinmez, Federasyon başkanı olarak lütfen göreve futbolumuzu marka değeri gidiyor. Medya bunun içinde, ben de bu işin içindeyim.

"Biz devrim yaptık"

Biz devrim yaptık. Çekinebilirdim ama çekinmedim, Passolig veya e-bilet yüzünden seyirci azalmadı. Fenerbahçe - Trabzonspor 800 bin'den fazla Passolig satıldı. Şimdi bedava bilet kalmadı. 11.500'den 6.000'lere düştü. Endonezya'dan bile az yani... Büyük takımları çıkartın 4.500 kişi ortalamaları var. Passolig ile istemediklerimiz gelmiyor biz bundan çok mutluyuz.

"Passolig sistemi çok basit"

Passolig çok basit aslında... Stat önlerinde çok bekleniyor aksilik olabilir ama en gelişmiş olarak Avrupa'daki ilk teknoloji... Anında firma yetkililerine bildiriyoruz. Rekabet arttıkça insanlar maça gitmeye başlayacak ama bunu politik olarak kullandılar. Bizim toplumda kötünün üstüne gidildiği için haklısınız. Futbolun değil genelde böyle bir alışkanlık var.

Menajerler kulüpleri soyuyorlar mı?

Muhakkak vardır. FIFA belirli standatlar getirdi, bizim kulüplerimiz bunlara dikkat etmeli. Benim dönemimde oyuncu babasını, abisini getiriyordu. Yöneticilerin bilinçlenmesi lazım UEFA lisansı olan menajerlerle çalışılmalı.

MASAK açıklaması

Bütün kulüpler şeffaf olmalı, biz yan kuruuşları falan kabul etmeyeceğiz. MASAK'ın bunu yapması lazım. Fatih hocanın bunla ilgili belki çalışması olabilir.

"Yabancı sistemi 4 yıl uygulanacak"

Biz ne karar aldıysak, kulüplerimizle birlikte aldık. Bunu düşünürken sorduk ama bunu istiyorduk yabancı sayısı azalsın istiyorduk. Bizim getirdiğimiz sistem hatalar veriyordu. Fatih hoca da buna karşıydı, bir çalışma yapacağım bununla ilgili dedi. Şunu gördük yabancı oyuncu kısıtlı ama yerli oyuncu fiyatları arttı, kendine bakmadı rekabet olmadığı için, inanılmaz paralar alındı, kulüplerin borçları arttı. Kulüplerimize zarar veriyordu. Yerli devrimi olarak biz buna baktık. En az 14 yerli olacak şekilde yapılacak ve mali durumu iyi olacak. Sigorta borcu, oyuncu borcu hiç bir şey olamayacak yoksa transfer edemeyecek. Piyasa borcu bunun içinde değil. Forma giyen isimlerin parasını ödemeden kimse transfer yapamayacak. Belli aksaklıklar olacaktır ama bütün kulüplerle birlikte bunları düzelteceğiz. 4 yıl bu sistem uygulanacak. Kulüpler gerekirse transfer yapmayacak.

Yabancı sayısı arttıkça TFF'ye fazla para ödenecek

Buradaki olayımız şu, her yabancı için belli bir ücret ödenecek. Tam çalışmamız bitecek. %85'i yerli oyunculara prim olarak geri dönecek. Ne kadar çok yerli o kadar çok para ödenecek kulüplere... Ne kadar çok yerli oynatılırsa 3-4 milyon dolar alacaklar büyük kulüpler...

2. Lig'de yabancı oyuncu serbestliğini 10 oyuncuya çıkarttık.

Nisan ayında düzenleme getiriliyor, çalışmalar bitiyormuş. FIFA'dan yetkililer geliyormuş, Buna göre

UEFA Mali Fair Play bizi nasıl etkiler?

Her kulüp için var, suni tenefüslerle geçiştiriliyor. Avrupa'ya gitmeyen Türkiye'de yer alan ekipler için TFF yaptırımlar, kriterler getirecek. 2015-2016 sezonunda bunları yürürlüğe çıakrtacağız, PTT 1. Lig için de bu geçerli...

Galibiyete verilen para!


Bununla ilgili bir çalışmamız var. Bunun altını doldurabiliriz, gollü beraberlik gibi.. En büyük gelir kalemi yayıncı kuruluşlardan gelen paralar onlarla çok oynamayı düşünmüyoruz.

"Havuzdan kimse çıkamaz"

Hiç bir kulüp havuzdan çıkamaz. Hiç bir maçını yayınlatamaz.

Kulüpler %12 olan TFF'nin aldığı payı çok buluyor!

Bu tesisler %12'lerle yapıldı. Bu sene tesis yatırımları var, biz bu kalemi kaldırıyoruz onun yerine gerçekten ihtiyacı olan 2. Lig, 3. Lig'deki ekiplere Fatih Terim ve ekibi inceleme yapıp onlara destek veriyoruz. Gereksiz yere oyuncu paralarını maç başına para verirken, neden Türkiye Kupası'nda oynarken maç başına parasının %25'ini vermeyi düşünmüyor. A Haber'e herkesin teşekkür etmesi gerekiyor.

Kupada statü değişikliği düşünülüyor mu?

Bu teneke kupasıda olsa, Altınordu maçına gidiyorsunuz ve bütün herkes Sneijder'i, Sow u görüyor. Genç oyuncuları görüyoruz ve finale 5 milyon TL ödül koyduk. Kazanan %60'ını kaybeden de %40'ını alıyor.

Yayın gelirlerinde değişiklik olacak mı?

18 kulüp anlaşırsa görüşürüz. Yayın ihalesi için 18 takımın imzasını aldık biz.

Zeminler çok kötü!

Bütün Avrupa'da bizler açı oynatmakla yükümlüyüz. Zemin kötü olabilir ama oynanabilirse oynatmak zorundayız. Kulüplerin ve Gençlik Spor Müdürlüğü ilgileniyor bu durumla... Gerekli bakımlar yaptırılmıyor, getirilen insanlar kulüplerin parasını alıyorlar. En yeni statlardan birisi TT Arena zemini hep sorunlu bunlar eğitimle oluyor. UEFA'da belirli kişiler gelecek yardım istedik. Kulüplere yardımcı olacağız ama sorumlu biz değiliz.

Devlet 30 stat yapıyor, sizden bilgi alındı mı?

Sizler Kayseri'de yandan, Mersin de alttan, TOKİ malesef zamanında görüş almamış. Bizler belli temaslarla yapmaya çalışıyoruz.

İdarecilik farkılı bir durum. Mühim olan futbolu fiilen yönetmek gerekiyor. Fatih hoca ile kurulan sistemi kendi bünyelerinde kullansa kulüpler çok iyi olabilir.

Ergün Tekin ve istifa etti Milletvekilliği için... Federasyonda torpil muhakkak olabilir. %30 tasarrufa gittik daha da gideceğiz. Çünkü çalışmayan kalmayacak. Bizler çok rahatız işlerimiz iyi gidiyor. Bizler tasarrufa gidiyoruz, mali açıdan en güçlü dönemi yaşıyoruz. yayıncı kuruluş iki ay aksatma yaptı ama bizler

Murat Ülker'in mektubu...

Serzenişinde haklı, sezon başından beri söylüyoruz. Kulüp başkanlarına kavga ortamı yapmayın marka değerimiz düşüyor. Ülker de bunu söyledi ve haklı söylediklerinde zaten bakıyorsunuz forma reklamı yok forma reklamı yok. Kirli söylemlerden bıkıldı artık. Sponsorlar bunları görüyor, sponsorları bulmaya çalışıyoruz. Ben 1 kez konuşabiliyor. Yazarlar, başkanlar hep konuşuyor.

Hacıosmanoğlu'nun Bülent Yıldırım'ı araması!

Burada önemli olan bizlerin verdiği cezalar yeterki değil. 6222'nin çalışması lazım, futbolun içinde yapacağınız her şey 6222'nin içine girer. Herkes birbirini arayabilir ama maç öncesinde toplumda yanlış yerlere çekilebilir. Futbolcuya kadar aramaya başlanır bunun altından nasıl kalkacağız. Aramaya devam ederse daha çok ceza alır. Ona biz köşe başındaki bakkal değiliz. Ne kadar yaparlarsa daha beterini görürler.

"Bülent hocaya güvenimiz tam"


Bülent hoca konuşur konuşmaz MHK Başkanı'na haber vermiş. Bütün alternatifleri düşündük. Bugüne kadar 1 kez olmuştu böyle bir şey...Art niyetli bir hakem varsa ortaya hep beraber çıkartalım. Birinci alternatif hakemi dğeiştirmek, ikincisi maçı ertelemek, üçüncü olarak hakemi değiştirmemizdi, biz hepimiz üçüncüden yanaydık çünkü hakemlerimize güveniyoruz. Hata yapmadan alnını akıyla çıktı o ortamda.

"Hakemlerin numarası değişmeyecek"

Hakemlerin telefon numaraları değişmedi. Perşembe değil son gün açıklayalım dediler hayır dedim. Yine ararsa herhangi bir başkan ona göre haberimiz olur ve gerekeni yaparız. Kulüpler seçsin hakemi ama onu da yapamazlar. Aynı hakem sizin lehinize de hata yapıyor. Bunları lütfen yapmayın.

Eskişehir Üniversitesi ile bşaladık. Hakemlerimiz eğitim alıyor. Hakem adayları orada eğitimlerini tamamlıyorlar ve ondan sonra gerekeni yapıyoruz. Üniversiteler bize yaklaşsın biz elimizden geleni yaparız.

Zekeriya Alp istifa etti 4 saat sonra Yusuf Namoğlu geldi

Beni neden aramadı dedi. Haberim yoktu sonradan öğrendim, Yusuf Namoğlu'nu yapalım dedik haber verdik seve seve dedi. Kulüpler Türk futbolu yüzüdne kötüyse gelip seçsinler onlar seçsin daha kötü olacak.

TFF Başkanı olarak Melo ile muhattap olmanız doğru mu?

Melo benim muhattabım olamaz ben de onunla olmaz. Ben ona saygı gösteriyorum o da bana gösteriyordur inanıyorum. Çok önemli bir camianın oyuncusu kamuoyu yarattı bunu...

Fenerbahçe'ye yakın durdum. G.Saray, Beşiktaş ve Trabzonspor'a uzak durdum. Ben herkese eşit mesafede duruyorum. Ben aile büyüğü gibiyim herkese kapım açıktır. Büyüklere saygı duydum arkadaşlarım var. Mesafe koyuyorum. Benim eşim Of'lu. Çocuklarım Karadeniz kanı taşıyor. Herkesle mesafem aynı...

Seyirci deplasmanda yasağı kalkacak mı?

4 kulübün anlaşması lazım. İkinci olarak İl Güvenlik Kurulu'nun buna onay vermesi gerekiyor. Onlar anlaşmadan biz bir şey yapamayız.

TFF Başkanları maçlara gidemiyor?


Ben o maçlara gidip şovmenlik yapmaya ne gerek var. Hangi ülkede gidiyorlar bana örnek verin. 3 Büyüklerin maçına, Kasımpaşa ve Başakşehir için gitsem, Antep veya herhangi bir Anadolu Kkulübü buna ne derler. Ben Avrupa maçlarına da gittim ama bunları geçmemiz gerekiyor.