Yok böyle saat krizi

Yok böyle saat krizi

Dün ise kış saati karmaşası ‘sağlığımızı’ da bozdu. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) provizyon sisteminde saat değişimi nedeniyle sıkıntı yaşandı. Eczacılar, dün 3 saat ilaç veremedi. Ayarlarını manuel (elle) yapan pek çok vatandaşın saat krizi de devam ediyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, kış saati konusundaki karmaşa nedeniyle ilaç satışlarında büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Saydan, “Provizyon sistemleri yurtdışı destekli teknik altyapılardır. SGK, bunun önlemini alıp sistemdeki saati düzeltti. Ancak o düzeltmeden kaynaklı bir arıza oluştu. Eczane bölümünde reçeteler hep ‘dün tarihli’ gözüktü. Bunun sıkıntısını yaşadık. İlaç veremedik. 3 saat süren bir sıkıntı yaşandı. Pazartesi normalde yoğun bir gündür” dedi.

MOBİSAD Genel Sekreteri Ömer Kavas, manuele alınan saatlerin de ‘dünya saat diliminden’ çıkılmaması halinde yeniden değiştiğini aktardı. Kavas “Hatta bazı telefonlarda işletim sisteminin kontrolü üretici firma tarafından yapılıyor. Saati değiştirsen bile dünya saatine uyuyor. Vatandaşlar dünya saat diliminden de çıkarak, saatlerini yeniden ayarlamalı. 8 Kasım’da da manueli otomatiğe çevirerek dünyaya uyacaklar” diye konuştu.

MOBİSAD Genel Sekreteri Ömer Kavas, sorunun kaynağına açıklık getirerek, “Ayarlar manuel yapılmasına karşın ‘dünya saati’ diliminden çıkarılamıyor. Moskova saat dilimini seçenler ise krizi aşıyor” dedi. Türkiye, saatleri geri almayı erteleyerek, Moskova’nın da bulunduğu (GMT+3) saat dilimine geçmiş oldu. Bilgisayar saatini ayarlamakta sorun yaşayanlar, saat dilimlerini Moskova’ya ayarlarsa, Türkiye’deki güncel saati kullanabiliyor.

25 Ekim’de gerçekleşen kış saati uygulaması Türkiye’de 8 Kasım’a ertelenince, telefon ve bilgisayar gibi cihazların saatleri otomatik olarak geriye alması kafaları karıştırdı. Kullanıcılar doğru bilgi için Google’a başvurunca “Saatler ne zaman geri alınacak?” ve “Saat Kaç?” soruları son bir haftanın Google arama trendlerinde en üst sıraya oturdu.

Enerji Bakan Ali Rıza Alaboyun, “25 Ekim’de devreye girmesi gerekirken seçim nedeniyle hem seçim güvenli bir ortamda yapılsın hem de aydınlıktan yararlanalım diye 8 Kasım’a kadar uzattık. Dolayısıyla dün ve bugün saatlerini şaşırıp da işe gidemeyen arkadaşlarımız olduysa onun sebebi benim. Hepsinden özür diliyorum ama bunu da seçim güvenliği açısından yapmamız gerekiyordu” ifadesini kullandı.