Yorgancılar “2015’e Dair Planlar Kağıt Üstünde Kalmasın”

Yorgancılar “2015’e Dair Planlar Kağıt Üstünde Kalmasın”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yaptığı basın açıklamasında, yeni yıldaki beklentilerini ve yeni yılda ekonomide dikkat edilecek hususlara dikkat çekti.
Gerek küresel alanda, gerekse ülkemizde siyasetin ve güvenliğin öne çıktığı zor bir yılın geride kaldığını belirten Yorgancılar, yeni yıldan en büyük beklentilerinin 2014’ün son çeyreğinde açıklanan yapısal dönüşüm programlarının hayata geçirilerek 2015’e dair planların kağıt üstünde kalmaması olduğunu söyledi. Yorgancılar, sözlerine şöyle devam etti:
“Küresel ekonomideki gelişmelerin ışığında kırılganlıklar ve bazı göstergelerdeki olumsuzluklar dikkate alındığında 2015’in ülkemiz için ’yeni bir sanayi-üretim hikayesinin ve heyecanının hayata geçirilmesine’ olan ihtiyacını bir kez daha ortaya koydu. Reel sektör temsilcileri olarak bizler; bir yandan üretimin teşvik edilmesinin Türkiye’nin kalkınması açısından önemini 2015 yılında da vurgulamaya ve sanayicilerimizin konularının ısrarla takipçisi olmaya devam ederken, diğer yandan üretmeye, istihdam yaratmaya, ihracat yapmaya yine devam edeceğiz. Çünkü, üretim yoksa kalkınmak hayaldir” diye konuştu.
RİSKLERE DİKKAT
2015’e ilişkin değerlendirmesinde küresel ve ulusal arenada hem siyasette hem de ekonomideki belirsizliklerin Türkiye’nin önündeki en büyük engel olduğunu vurgulayan Yorgancılar, riskleri şu şekilde sıraladı:
- ABD Merkez Bankası (FED)’in faizi artırması ya da artıracağını açıklaması ile yabancı sermayenin ülkeyi terk etmesi,
- Jeopolitik risklerin artması,
- En büyük ihracat partnerimiz Avrupa Birliği’nde durgunluğun sürmesi
- ABD’nin Rusya’ya tutumu ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Rusya’da yaşanan ekonomik sıkıntıların, ihracat, inşaat ve turizm sektörlerine olumsuz etkilerinin yanı sıra sermayenin sanayiden ziyade rant ekonomisini tercih etmeye devam etmesi,
- Seçim yılı ve seçim ekonomisinin olumsuz etkileri, Barış sürecinin çözümsüzlüğünün yaratacağı
- Kaos ve daralan ekonomide işsizliğin artması.
2015’TE BİZİ FIRSATLARDA BEKLİYOR
2015’in sadece risklerle anmak doğru değil diyen Yorgancılar, 2015’te Türkiye’yi bekleyen Fıratları sıraladı. Petrol fiyatındaki düşüş, Rusya’daki ekonomik ve siyasi sıkıntıların, yabancı fonların Türkiye’yi tercih etmesine neden olması, Ortadoğu’daki kaosun sona ermesi ve Türkiye’nin ilişkilerindeki iyileşme, G-20 Dönem Başkanlığı ve Yapısal Dönüşüm Programı ile uygulanacak reformların, motivasyon anlamında olumlu yansımaları 2015 yılının önemli fırsatlarıdır. Yorgancılar “Küresel barışın kalıcı biçimde tesis edilmesi, yükselen Türkiye imajının artarak devam etmesi ve toplumsal refahımızın artması temennilerimle, hoşgörü ve uzlaşının hakim olduğu huzurlu ve bereketli bir yıl diliyorum” dedi