Yozgat’ta Hububat Ekimi Başladı

Yozgat’ta Hububat Ekimi Başladı

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Yozgat’ta hububat ekimi başladı.
Kuraklık sebebiyle zor bir yıl geçiren Yozgatlı çiftçilerin bir kısmı hububat ekimine başlarken, bir kısmı da tarlalarını ekime hazırlıyor. Mazot, gübre ve tohum fiyatlarının yüksekliğinden yakınan çiftçiler, zarar ettiklerini söyledi. Lök Köyünden Adnan Ertuğrul, mazot, gübre ve tohum fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek, “Çiftçinin ürünü para etmiyor. Mazota gübreye sürekli zam geliyor. Dap gübrenin tonu bin 520 TL, Mazotun litresi 4,3 lira, sertifikalı tohumun tonu bin 350 lira, bizim sattığımız buğdayın tonu ise 770 liraya sattık. İki ton buğday satıp bir ton tohum alıyorsun. 5,5 Ton buğday satıyorsun bin litre mazot alıyorsun. Çiftçi perişan, ama tarlalar boş kalmasın diye ekim yapıyor. Yıllık 10 bin liralık ürün satıyorsan, buna 8 bin 500 lira masraf yapıyor. Buğdaya ise zam gelmiyor. Güneydoğuda ekin İç Anadolu Bölgesine göre erken hasat yapıyor ve ürünlerini yüksek fiyattan satıyor. Bizim buralara geldiğinde ise fiyatlar düşüyor. Devlet destek veriyor ancak yeterli değil” dedi.
Bu yıl Aspir ektiklerin ve tamamen zarar ettiklerini ifade eden Ertuğrul, “Aspirin tohumunu 2.3 liraya aldık, satarken ise 75 kuruşa sattık. Aspiri hasat ettikten sonra tarlada kalan sapları yok etmek oldukça zor oluyor. Aspirden de zarar ettik. Aspire devlet destek sağlıyor ancak yaptığın masrafı dursun tohum farkını dahi karşılamıyor” diye konuştu.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir’de Yozgat’ta bu yıl yaklaşık, 3,5 milyon dekar ekim yapılacağını belirterek, çiftçilere sertifikalı tohum kullanmalarını önerdi. Özdemir, “Sertifikalı tohum ekiminde devlet dekar başına 7,5 lira destek sağlıyor. Ayrıca sertifikalı tohum, üründe yüzde 25 oranında verimi artırırken, aynı zamanda kaliteli ürün elde edilmesini sağlıyor. Bu sebeple çiftçilerimize sertifikalı tohum ekmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.