Yrd. Doç. Dr. Taşpınar “hava Kirliliği Kronik Hal Almış”

Yrd. Doç. Dr. Taşpınar “hava Kirliliği Kronik Hal Almış”

Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, hava kirliliğinin 3 ana kaynağının olduğunu ve bunların arasında ısınma amaçlı katı fosil yakıt, sanayi ve taşıt trafiğinin yer aldığını söyledi.
Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar günümüzün en büyük sorunlarından biri haline gelen hava kirliliği ve hava kirliliğiyle mücadele alanındaki bilgi ve projelerini paylaştı.
Hava kirliliğini, atmosferin doğal birleşiminin, insan ve canlı sağlığını bozacak ölçüde değişmesi şeklinde tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, “Hava kalitesindeki istenmeyen değişmeye toz partikülleri, gazlar, organik veya inorganik buharlar ve atmosferik ağır metaller neden olabilir” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Taşpınar, hava kirliliğinin 3 ana kaynağının olduğunu ve bunların arasında ısınma amaçlı katı fosil yakıt, sanayi ve taşıt trafiğinin yer aldığını belirtti. Düzce’de doğalgaz kullanımı yoğun olmasına rağmen kullanım potansiyelinin istenilen seviyeye ulaşmadığını söyleyerek doğalgaz hattı ve kombi sistemi olan evlerde bile soba kullanıldığına dikkat çekti.
Hava kirliliği sorununun Düzce’de çözümlenebilmesi için ciddi ve kararlı adımlar atılması gerektiğini işaret eden Taşpınar, “Aslına bakılırsa Düzce’deki hava kirliliği kronik bir hal almış insanlar da bunu kanıksamış. Sorduğumuzda herkes hava kirliliği var diyor solunum rahatsızlıkları çekenler var. Astım, bronşit hastaları için insanlar sokağa çıkmasın deniliyor ve herkes bunu biliyor. Düzce’nin engebeli olan topoğrafik yapısı, şehir merkezinin bir havza alanında olması ve yerel meteorolojik koşulların elverişsizliği bu hava kirliliğinin sürekli oluşmasına ve kronik bir hal almasına neden oluyor” dedi.
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Taşpınar, “Atmosfer çok kararlı, yani rüzgar akımlarının çok az veya yetersiz olduğu zamanlarda hava kirleticileri dağılamıyor ve şehrin üzerinde birikiyor. Bir de termal inversiyon ile birleşince (sıcaklık terselmesi) ile birlikte hava kirliliği tamamen şehrin üzerinde kalıyor. Düzce’de meteorolojik verilere göre ortalama rüzgâr hızı çok düşük, 1 m/s civarında veya daha az (uzun yıllar ortalaması). Atmosferdeki dispersiyonu yani dağılımı sağlayacak hava hareketi için daha kararsız veya hareketli bir atmosferik ortam gerekli ki Düzce’de bu görülmüyor” şeklinde konuştu.
ÇÖZÜM YOLLARI
Hava kirliliğinin önüne geçmek için çözüm yolları sunan Fatih Taşpınar, ısınmada kullanılan yakıt alternatiflerinin geliştirilerek doğalgaz kullanımının arttırılması ve yüksek kaliteli kömürlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Sobalı evlerde baca temizliğinin titizlikle her yıl yapılarak is ve kurum partikül maddelerinin oluşumuna müsaade edilmemesi gerektiğini belirterek halkımızı uyardı.
Düzce’de hava kirliliği araştırması ve çözüm önerilerine yönelik proje hazırladıklarını belirten Fatih Taşpınar, Düzce Valisi Ali İhsan Su ve Çevre Şehircilik İl Müdürü Ertuğrul Budak ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Yapacakları proje kapsamında Düzce’de bir yıl boyunca merkez ve diğer yerleşim alanları dahil olmak üzere yol güzergahları ve özellikle endüstri bölgelerinden atmosferik hava numuneleri alınarak analizlerinin yapılacağını açıkladı. Taşpınar, bir yıl boyunca devam edecek olan çalışmayla hava kirliliğinin geniş ölçekte saptanacağını belirtti.
Hava kalitesi modellemesi ile taşıt trafiği, ısınma ve sanayiden kaynaklanan kirletici emisyonları sayısal olarak saptanacağını ve uydu görüntülerinden elde edilecek olan yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ile izleneceğini söyledi.
Fatih Taşpınar, “Fotoğraflar, ölçüm sonuçları ve modeller ile desteklendiğinde özellikle kafamızda soru işareti olan noktalar aydınlığa kavuşmuş olacak. Tüm bu yapılan çalışmaları ve elimizdeki verileri teknik analizler neticesinde bir çözüm önerisi olarak rapora dönüştürüp hava kirliliği ile mücadelede neler yapılabilir sorusuna yanıt bulacağız” dedi.
Taşpınar, “Doğalgaz kullanımını nasıl attırabiliriz? Taşıt kirliliğini azaltmak için neler yapabiliriz? Sanayi açısından bir problem varsa bu konuyla ilgili neler yapılabilir? Bunu değerlendireceğiz. Bunların analizi ve raporun oluşturulması neticesinde yerel makamlara raporumuzu sunacağız” dedi.
Düzce’de hava kirliliği konusunda farkındalık oluşturmak için eğitim faaliyetlerinin planlandığını ve TÜBİTAK’a ‘Çevre ve Enerji Eğitimi’ konusunda eğitim projesi sunulduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, “Bu topyekun bir hareket. Düzce el ele verip hava kirliliğinin üstesinden gelecektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.