Yunanistan'a kredi notu darbesi

Yunanistan'a kredi notu darbesi
S&P'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, Yunanistan’ın kredi notunun "B"den "B-"ye çekildiği belirtilirken, karara gerekçe olarak sınırlı likiditenin, yeni hükümetin borçları yeniden yapılandırmaya yönelik anlaşmalar için sahip olduğu zamanı kısıtlaması gösterildi.

Açıklamada, "Yeni hükümetin yapacağı anlaşmaların zamanlamasına ve başarısına ilişkin potansiyel belirsizlikler, kredi çıkış riskini artırırken, yatırımları ve vergi uyumunu zayıflattı. Bunun sonucu olarak Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu "B"den "B-"ye düşürdük" ifadesine yer verildi.

Kuruluş, 29 Ocak'ta yaptığı son değerlendirmede, Yunanistan'ın kredi notunun negatif izlemeye alırken, yeni hükümetin gerekli finansal destek için kreditörleriyle anlaşma sağlamakta başarısız olması durumunda ülkenin kredi notunun düşürülebileceği uyarısını yapmıştı.

Yunanistan'da yeni seçilen hükümetin savunduğu bazı ekonomik politikalar ülkenin borç batağından kurtulmasının daha da zorlaştığı şeklinde yorumlanırken, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına sağladığı kredi ayrıcalığını iptal etmesi ve Almanya'nın borçlar konusunda taviz vermeyeceğini açıklaması bu endişeleri artırmıştı.