Yurtta Öcalan protestoları!

Yurtta Öcalan protestoları!
Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin 16'ncı yıldönümü HDP ve DBP üyelerinin yürüyüşle protesto edildi.

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde, Abdullah Öcalan’ın Kenya'da yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümünü nedeniyle yolları barikat kurarak kapatan ve Jandarmaya taş atan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi. Jandarmanın müdahalesi ile sonlandırılan gerginlikte 2'si Suriye uyruklu 10 kişi gözaltına alındı.

Öğle saatlerinde Suruç'un Aligör Mahallesi’nde toplanan yüzlerini maske ve poşuyla kapatan kalabalık, Öcalan'ın yakalanmasının yıl dönümünü protesto gösterisi yaptı. Terör örgütü ve elebaşı lehine slogan atan ve çöp konteynırlarını devirerek barikat oluşturarak yolları kapatan grubun yasa dışı gösterisi üzerine olay yerine jandarma ekipleri sevk edildi. Bölgeye giden jandarma ekipleri, dağılmaları yönünde yaptığı uyarıya kalabalık taş atarak karşılık verdi. Jandarma ekipleri, uyarılara rağmen dağılmayan ve taş atmayı sürdüren gruba, biber gazı ve zırhlı araçlardan basınçlı su sıkarak müdahale etti. Şanlıurfa'dan takviye birliklerin gelmesiyle sonlandırılan gerginlikte, jandarma ekipleri eyleme katıldığı belirlenen 2’si Suriye uyruklu 10 kişiyi gözaltına alındı. Mahallede jandarma önlemini artırırken, gerginliğin sona ermesinin ardından barikatla kapanan yol ise zırhlı araçlar tarafından temizlenerek ulaşıma açıldı.

AĞRI

Ağrı’da aralarında HDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ve Belediye Başkanı DBP'li Sırrı Sakık'ın da bulunduğu 200 kişi, Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin, 16'ncı yıldönümünü yürüyüşle protesto etti. Yürüyüş ardından basın açıklaması yapan DBP İl Başkanı Necmettin Efe, şöyle dedi:

"Türkiye olmak üzere tüm Ortadoğu'da darbe mekaniklerini tetikleyen kontra yapıların en geniş kapsamlı ittifakıyla 15 Şubat 1999’da Kürt halk önderi Abdullah Öcalan tutuklanarak Türkiye’ye teslim edildi. Bu geniş kapsamlı ittifakın gerçekleştirmek istediği; Abdullah Öcalan’ın Türkiye tarafından idam edilmesiyle bir Kürt-Türk savaşını başlatmak istemeleridir."

Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün Kürt halkının özgürlüğü olduğunu söyleyen Milletvekili Halil Aksoy ise şunları söyledi:

"Sayın Öcalan şu anda Kürt halkının özgürlüğü için, barış için, Kürt sorununun demokratik barışçıl yollarla çözülebilmesi için, Kürt halkının başmüzakerecisidir. Yani sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü hepimizin özgürlüğüdür. Ne zaman ki sayın Abdullah Öcalan özgür olur, bu saydığım bütün çehreler, insanlar ve Kürt halkı özgür olur. Kürt halkının özgürlüğü sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü Kürt özgürlüğüne denktir. Bu komplodaki asıl amaçsa şuydu, bölgede bir Kürt Türk çatışması yaratmak belki onlarca yıla mal olacak bir kavga zemini bir ölüm zemini yaratmaktı. Ama sayın Abdullah Öcalan bunun önüne geçerek engelledi. bugün açıkça belirtmekte yarar var, bu uluslararası komplo boşa çıkmış durumdadır. Bu şu anlama gelmiyor; bu komplo bitti bir bütün olarak, hayır bu komplo bir bütün olarak halen devam ediyor."

ADANA

ADANA'da Öcalan fotoğrafları ile yürüyen grubu, polis ekipleri takip etti. 5 Ocak Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişilik grup, Gülbahçesi Mahallesi'ne yürüyüşe geçti. Ellerinde Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları bulunan grup, Kürtçe ve türkçe çeşitli sloganlar attı. TOMA ve akrep araçlarıyla çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi, grubu takip etti. Olaysız biten yürüyüşün ardından grup, dağıldı.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'daki yürüyüşe katılan Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, ağabeyinin sadece Kürtlerin değil tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğünü istediğini söyledi.

Öğle saatlerinde kentin Ali Şelli Parkı'nda toplanan aralarında HDP milletvekilleri ibrahim ayhan, Kemal Aktaş ile Aysel Tuğluk, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın da bulunduğu HDP ve DBP üyesi yaklaşık 3 bin kişi, Öcalan’a destek sloganları atarak yürüdü. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından kalabalığa konuşan DBP İl Başkanı İsmail Kaplan, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını istedi. İmralı'da çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ise konuşmasında 16 yıldan bu yana cezaevinde olan ağabeyi ile zaman zaman görüştüklerini söyledi. Ağabeyinin sadece Kürtlerin değil tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğü için talepte bulunduğunu savunan Mehmet Öcalan, "Güney Kürdistan ve Rojava üzerinde kirli bir siyaset yürütülüyor. Ağabeyim 40 yıldır tüm halkların özgürlüğü ve barışı için mücadele ediyor. Umarım önümüzdeki süreçte iyi şeyler olur" dedi.

Güneydoğu'da bir çok ilde Kepenk kapatıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok kent merkezi ile ilçede işyerleri açılmadı. Bazı illerde protesto yürüyüşü ve basın açıklaması yapan gruplarla güvenlik güçleri arasında olaylar çıktı.

Diyarbakır'da, esnafın yüzde 80'i bugün işyerlerini açmazken, polis, kentin belirli noktalarında güvenlik önlemleri aldı. Merkez Bağlar ve Sur İlçesi'nde kepenklerin büyük kısmının kapalı olduğu Diyarbakır'da diğer merkez ilçeler Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde de esnafın büyük bölümü kepenk açmadı. Kentin belirli noktalarında zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleri ile önlemler alındı. DBP önünde toplanan binlerce kişi, Koşuyolu Güzergahı'ndan yürüyerek, mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'nda toplandı.

ŞIRNAK

Şırnak kent merkezi ve ilçelerinde kepenkler açılmazken, HDP ve DBP il binalarına siyah bez asılarak, Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesi protesto edildi. Parti binaları önünde toplanan kalabalık, pankart ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Burada Kürtçe Türkçe konuşan BDP il Başkanı Salih Gülenç, Abdullah Öcalan'ın 16 yıl önce Kenya'da yakalanarak Türkiye getirilmesini komplo olarak nitelendirirken bunu lanetlediklerini söyledi. İmralı'da çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını isteyen Salih Gülenç, "Türk halkı için Atatürk ne ise, Kürt halkı için de Öcalan odur. Bunun için Kürt halkının sabrı, tahammülü kalmadı. Artık Öcalan'nın özgür kalınmasını istiyoruz. Önderliğimizin özgürlüğü için bugün milyonlarla sokaklarda, alanlarda tek ses, tek yürekle bu komployu lanetliyoruz" dedi.

CİZRE'DE MÜDAHALE

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde, toplanarak yasa dışı gösteri yapan gruba polis gaz bombaları ve basınçlı su ile müdahale etti. Fırınlar dışında tüm kepenklerin kapalı olduğu ilçede, protesto yürüyüşü için Sur Mahallesi'nde bulunan Nevruz Alanı'nda toplanmaya başlayan göstericiler ile polis arasında olaylar çıktı.

Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin protesto edildiği bölgede, Siirt, Batman ve Tunceli'de de bugün esnafı büyük bölümü kepenk açmadı.

Mardin merkezde işyerleri açık olduğu halde Kızıltepe, Derik, Nusaybin, Mazıdağı ve Ömerli İlçesi'nde esnaf kepenk açmadı.