Zekai Aksakallı ve İsmail Metin Temel emekliye sevk edildi

Zekai Aksakallı ve İsmail Metin Temel emekliye sevk edildi

Yüksek Askeri Şûra’da 30 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Emekliye sevk edilen paşalar arasında 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ile Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Orgeneral Metin Temel de var.

2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, dördüncü yıldızı takma ihtimali olan terfi sırasındaki isimler

ZEKAİ AKSAKALLI KİMDİR?

Zekai Aksakallı 1962 yılında Erzurum'da dünyaya geldi. 17 yaşında Erzurum Lisesi'nde okuduğu yıllarda Avusturya'da düzenlenen liseler arası Dünya Kros Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil etti ve 397 sporcu arasında 27. oldu. İngilizce bilen Zekai Aksakallı evli ve 2 çocuk babasıdır. 1984 yılından bu yana askerlik kariyerine sahip olan Aksakallı bir dönem Özel Kuvvetler Komutanı olarak görev yaptı.

2009 yılında gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura'da Tuğgeneral rütbesine terfi etti. 2013 Yüksek Askeri Şura kararları sonrası 1. Özel Kuvvet Komutanı olarak görev yaparken Tümgeneral rütbesine terfi etti ve Özel Kuvvetler Komutanı olarak atandı.

Aksakallı, Fetullahçı Terör Örgütü‘nün (FETÖ) darbe girişimine karşı, “Eşkiyalar başarılı olamayacaklar” diyerek tepki göstermişti.

28 Temmuz 2016 tarihinde yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısında darbe teşebbüsü sırasında gösterdiği olağanüstü mücadeleden dolayı rütbe süresinin dolmasına 1 yıl daha olmasına rağmen Korgeneral rütbesine terfi ettirildi.

24 Ağustos 2016 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu öncülüğünde Suriye'nin Cerablus ve el-Bab kasabasının Irak ve Şam İslam Devleti'nden geri alınması için düzenlenen Fırat Kalkanı Operasyonu'nun komutanlığını yaptı

20 Ağustos 2017 tarihinde 2. Kolordu komutanı olarak atandı.

İSMAİL METİN TEMEL KİMDİR?

İsmail Metin Temel, 1958 yılında Bayburt'ta Taht köyünde dünyaya geldi. Genç yaşlarda ailesi ile birlikte Adana'ya yerleşen Temel, eğitimini burada tamamladıktan kısa süre sonra askerliğe adım attı. Van Asayiş Kolordu Komutanı iken 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında vekaleten 2. Ordu Komutanı olarak göreve atandı. Daha sonra 27 Temmuz 2016 tarihinde 2. Ordu Komutanlığı'na getirildi.

20 Ocak 2018 tarihinde Türkiye'nin Afrin'e gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı'nı yönetti.

31 Aralık 2018 tarihinde 2. Ordu Komutanlığı görevinden alınarak, Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevine atandı.