Zeytin Sineği İlaçlamasi İle İlgili Açıklama

Zeytin Sineği İlaçlamasi İle İlgili Açıklama

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde bir araya gelen, körfez ilçelerindeki Zeytin Üreticileri Derneği Başkanları, zeytin sineği mücadelesini masaya yatırdı.
Önümüzdeki günlerde yapılması planlanan uçakla zeytin sineği mücadelesi konusunda bazı yerel gazetelerde olumsuz haberler çıktığına değinen başkanlar, “Kaş yaparken, göz çıkarılmasın” uyarısı yaptı. Burhaniye’de bir zeytinyağı işletmesinde bir araya gelen Zeytin Üreticileri Derneği Burhaniye Başkanı Yahya Ağacık, Edremit’ten Doğan Öğe, Havran’dan Hilmi Akdoğan, Gömeç’ten İrem Himam ve Ayvalık’ta Salih Madra, federasyon çatısı altında birleşme kararı aldı. Zeytin Üreticileri Derneği Başkanları, son günlerde ilaçlama konusunda yerel basında çıkan olumsuz haberler konusunda da bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu görüşleri yer verildi, “Bazı yıllarda ekonomik anlamda yüzde 80’lere varan mahsul kayıplarına neden olan zeytin sineğine karşı uçakla yapılacak olan ilaçlama için son günler de ilaçlamanın uçakla yapılması konusunda yerel gazetelerin bir çoğunda değişik kişiler tarafından olumsuz görüşler beyan edilmiş ve zeytin sineğine karşı ilaçlamanın uçakla yapılmaması savunulmuştur. Uçakla yapılacak ilaçlamaya karşı çıkılırken, herkes tarafından bilinen doğru olan teknik bilgiler yanlış yerlerde kullanılmış, ilaçlamanın yer aletleri ile yapıldığında çevre yönünden ne kadar sakıncalı olacağı göz ardı edilmiştir. Tabi ki, en güzeli kimyasal kullanılmadan bu sorunun halledilmesidir. Ancak, bölgemize has ekolojik özelliklerden dolayı bazı yıllar zeytin sineğine karşı mücadele yapılmadan kaliteli yağ elde etmek mümkün olamamaktadır. Ama, bazı yıllar hiç ilaçlama yapılmadığı halde zeytin sineği zararı görülmeden kaliteli zeytin yağı elde edilmektedir. (İlaçlamanın yapılmadığı ilk hasat danemi olan 2012-2013 hasat dönemi gibi) Teknik teşkilatlardaki yetişmiş elamanlar tarafından takip edilen zeytin sineği zararlısı için ekonomik zarar eşikleri kullanılarak mücadeleye karar verilmekte ve en uygun zaman da en az ilaç kullanılarak mücadele tamamlanmaya çalışılmaktadır. Zeytin sineği zararlısı olduğu yıllarda uçakla yapılan 1-3 aplikasyonla dekara 20-60 ml. dozunda ilaç kullanılarak mücadele tamamlanmaktadır.
Uçakla ilaçlama yapılmadığı yıllarda ekolojik koşullar, zeytin sineği biyolojisine uygun olduğunda zeytin üreticisi mücadeleyi kendi yaptığında ise 5 aplikasyonda bile istenilen sonuç alınamamaktadır. Yer aletleriyle yapılan ilaçlama sonucunda ise, dekara en az 225-750 ml. dozunda ilaç kullanılmaktadır. Bu da, yer aletleriyle mücadele, uçakla yapılana göre 11-13 misli daha fazla ilaç kullanılmasana rağmen başarı elde edilememektedir. Bu durum da, uçakla ilaçlamaya karşı olmak kaş yapayım derken göz çıkarmaktır. Uçakla ilaçlamanın yasaklanması gündeme geldiğinde, körfezde kurulu olan zeytin üretici dernekleri ve teknik teşkilatlarımızın çalışmaları sonucunda, organik ilaç kullanmak kaydıyla uçakla ilaçlama serbest bırakılmış, fakat zeytin zararlıları mücadele birliği ekonomik nedenlerden dolayı, tasfiye olmak zorunda kaldığı için son iki yılda mücadele uçakla yapılamamıştır. Zeytin üreticilerimizin zeytin sineği zararlısından dolayı büyük zarar görmemesi için konu hakkında daha dikkatli davranılmalı ve mümkün ile çevreye zarar vermeyen ekolojik ürünlerin kullanılması için gayret sarf etmeliyiz. Sağlıklı bol bereketli hasat sezonu dileklerimizle.”