Ziraat Odası Domuzlara Karşı Avcılarla İşbirliği Yapacak

Ziraat Odası Domuzlara Karşı Avcılarla İşbirliği Yapacak

Ordu’nun Fatsa İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen, bölgenin en önemli sorunu haline gelen domuzlarla mücadele için avcılarla masaya oturmaya hazır olduklarını söyledi.
Mehmet Özgen konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bölgemize yabani domuzların ciddi zararlar verdiği aşikardır. Yüksek kesimlerde fındık olmaması yabani domuzları patates ve mısır tarlasına akın ettirdi. Domuzlar, tarım faaliyetlerini sürdüren çiftçilerimize ciddi zararlar vermektedir. Çiftçilerimiz bu durumu bizlere bildirerek şikayette bulunmuş ve yardım talep etmişlerdir. Domuzlarla savaşma gibi bir durumumuz yok. Bu duruma çözüm getirmek için Avcılar Derneği’ndeki üyelerimizle görüştük ve kendilerine mermi desteği sağlayacağımızı belirttik. Daha önceki yıllarda da ziraat odası olarak avcılarımızı destekledik ve sürekli av yapılsın diye bir kuyruk getiren avcımıza 10 mermi vererek destekte bulunduk. Avcılar Derneği ile aramızda bir protokol imzalayarak mermi yardımı yaparak domuzlara karşı mücadelede edebiliriz. Kendi ziraat marketimize domuzlar için üretilen yaban kovar isimli bir ilaç getirdik. Fakat ilacın fiyatı biraz yüksek olduğu için her üreticimiz alamadı. Bu ilaç koku salgılıyor ve domuz da o bahçeye gelmiyor. Domuzlar çok çabuk üreyen hayvanlar ve bölgemizde aşırı derece sayıları yüksek. Kısa bir süre önce bir üreticimiz domuz saldırısına uğradı ve hayatını kaybetti. Bizler de bu konudan dolayı çok rahatsızız. Bu sorunumuzu inşallah kısa sürede çözeceğiz” diye konuştu.
“FINDIK MİLLİ ÜRÜN”
Fındıkla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Başkan Mehmet Özgen, “Yaşadığımız 30 Mart don olayından sonra bütün dünya fındığın gerçek piyasasını görmüş oldu. Bu yıl Ordu ili genelinde 9’a yakın ilçemizde fındığın hiç olmaması ve rekoltenin sıfır çekmesi fındığın piyasasını hareketlendirdi. Üreticilerimiz piyasaya fındığını indirirken çok acele ettiler. Bu yıl piyasaya fazla fındık indirmeselerdi fiyatlar daha da yüksek olacaktı. Fındıkta rekolte önemli değildir arz talep daha da önemlidir. Bunu her seferinde belirtiyorum. Fındık, dünya tüketiminde vazgeçilmez bir ham maddedir. Dünya çikolata üretimini sürdürecek. Bu durumu yok etme şansımız yok. Fındık her zaman talep edilen altın değerinde milli bir üründür. Türkiye ye en fazla girdisi olan ve gelir sağlayan bir üründür. Fındığın bugünkü fiyatları fındığın gerçek fiyatlarıdır. Üreticiler fındığını ciddi anlamda sahiplenseler pazara indirmede biraz daha geciktirseler fiyatlar daha da yüksek olacaktır. Yeni mahsulün ciddi bir payı pazara indi” şeklinde konuştu.