Zonguldak Ketem’den Meme Kanseri Bilinçlendirme Yürüyüşü

Zonguldak Ketem’den Meme Kanseri Bilinçlendirme Yürüyüşü

Zonguldak’ta, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından Madenci Anıtı’nda bir etkinlik yapıldı.
Madenci Anıtı önündeki etkinliğe, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yusuf Kaya, şube müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Meme kanserinin önemine dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Yusuf Kaya, erken teşhisle birlikte kanserin önlenebildiğini ifade etti. Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Meme kanseri günümüzde görülme sıklığı artmasına karşın, erken teşhis yöntemleri ve tedavi olanaklarının geliştirilmesi ile önlenebilen ve bu nedenle ölümlerin azaltıldığı bir kanser türüdür. Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; meme kanserinin bir kader olmadığına, bu hastalığın baş edilebilir, tarama ve diğer yöntemlerle erken teşhis edilebilir ve üstesinden gelinebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekmek ve toplum üzerinde bir farkındalık oluşturmak amacıyla bu yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Meme kanseri erken evrede teşhis edilemezse; doku ve organ kaybına, iş gücü kaybına, ekonomik kayıplara ve ölüme neden olmaktadır. Erken evrede teşhis edilen meme kanserinin tedavisi daha kolay ve daha ucuz olup kişinin yaşam standartlarını olumsuzluğa uğratmaz. Bu sayılan sebepler erken teşhisi daha da önemli kılmaktadır. Meme kanseri başta olmak üzere; rahim ağzı kanserine yönelik HPV-DNA testi ve kolon kanserine yönelik tarama ve muayeneler kanser erken teşhis ve tanıma merkezinde ücretsiz yapılmaktadır. Kanserden değil geç kalmaktan korkalım."
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya’nın yaptığı açıklamanın ardından valilik binasına yürüyüş gerçekleştirildi. Bingöl’de polislerin şehit düşmesi sebebiyle etkinlik çerçevesindeki müzik dinletisi iptal edildi.