112 Personeli İçin Gazi Üniversitesi Yeni Kıyafetler Tasarladı

112 Personeli İçin Gazi Üniversitesi Yeni Kıyafetler Tasarladı

112 Acil Ambulans Servisi personelinin kıyafetleri Gazi Üniversitesi tarafından yeniden tasarlandı.
Projenin yürütücülüğünü yapan Gazi Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Çivitci, 112 Acil Ambulans personeli için önceden kullanılan giysilerin kumaş ve model kalitesinin çok düşük olduğunu belirterek, “Bizim tasarımlarını yaptığımız giysiler yazlık ve kışlık olarak ayrı ayrı tasarlandı. Tasarımı ise yaklaşık 1 yıl sürdü” dedi.
Çivitci, tasarımlar için çok ayrıntılı bir çalışma yaptıklarını ve tasarımlar yapılmadan önce 112 Acil Ambulans personelinin görüşlerini alarak mevcut sorunları tespit ettiklerini belirtti. 200’ün üzerinde tasarım çalışması yaptıklarını ifade eden Çivitci, tasarım çalışmalarını ilgililere sunduklarını ve içlerinden bir modele karar verdiklerini söyledi. Çivitci, proje kapsamında mont, yelek, pantolon, polar mont, kışlık penye, yağmurluk, kısa ve uzun kollu tişört, kısa ve uzun kollu gömlek, kep, bere, bandana ve müdahale yeleğinin tasarımının yapıldığını kaydetti. Farklı renk denemeleri sonucunda daha önce kurumsal renk olan sarının değiştirilmemesine karar verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Şule Çivitci, kullanılan renklerin renk tonlarının yoğunlaştırıldığının altını çizdi.
Kıyafetlerde geceleri personelin daha iyi fark edilmesini sağlayan damalı reflektörler kullanıldığını kaydeden Çivitci, “Farklı hava şartlarında kullanılabilecek fermuarlı içlikler kullanıldı ve tasarımlarda hiçbir maliyetten kaçınılmadı, tüm malzemeler son teknolojiyle en kaliteli şekilde üretildi” dedi.
“Tasarımlarda hem su geçirmez hem de nefes alabilir özelliklere sahip fonksiyonel mukavemeti yüksek membran kumaşlara yer verildi” diyen Çivitci, tasarımlara eklenen özelliklerle ilgili şunları söyledi:
“Tasarımlara, eski kıyafetlerde olmayan sürtünme direnci, boyut değişikliği, sürtünmeye karşı renk haslığı, kuru temizlemeye karşı renk haslığı, sıcak preslemeye karşı renk haslığı, hava şartlarına karşı renk haslığı özellikleri eklenerek, dikiş yerleri için de su geçirmez bantlar kullanılmıştır.”
Tüm modellere tasarım çalışmaları aşamasında hem estetik hem de fonksiyonellik sağlandığını vurgulayan Prof. Dr. Çivitci, “Yeni tasarlanan kıyafetler, 112 çalışanları ve halk tarafından olumlu tepkiler aldı. Ayrıca uzun soluklu, yoğun bir emeğin ürünü olan bu tasarımları sayın Başbakanımızın, bakanlarımızın ve 112 personelinin üzerinde görmek bizleri onurlandırdı” dedi.
Çivitci, 112 çalışanlarının kıyafetlerinin temizlik işçileri, otopark çalışanları tarafından birçok yerde kullanıldığını, toplumda ayırt edici özelliklerinin olmamasından, ayrıca kıyafetlerin su geçirdiğinden ve hareket etmelerini zorlaştırdığından şikayet ettiklerini belirtti. Yeni tasarımlarla bu sorunun da çözüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Çivitci, “Tasarımlar şu anda hem görünüş hem de teknik özellikleri bakımından dünya standartlarının üzerindedir. Ülkemize yakışır, başarılı bir çalışma olmuştur” diye konuştu.