2 Gün Sonra Bastonsuz Bir Yaşam

2 Gün Sonra Bastonsuz Bir Yaşam

Özel Ortadoğu Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Muhsin Dursun, diz ameliyatının ertesi gününde, kalça ameliyatlarında ise 2 gün sonra hasta ayağa kalkmakta ve hastaneden yürüyerek taburcu edildiğini bildirdi.
Halk arasında eklemde değiştirilme olarak da bilinen protez ameliyatları genellikle kireçlenme, iltihaplı eklem romatizmaları ve geçirilmiş bir eklem travması sonrasında yapılıyor.
Uzmanlar bu cerrahi operasyona karar vermek için hekiminin hastasını iyi gözlemlemesini ve tüm alternatif tedavi seçeneklerinin tükenmesi sonucu gerçekleşmesini ön görüyor.
Özel Ortadoğu Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Muhsin Dursun, "Bu ameliyatları ileri derecede eklem kireçlenmesi olan, yaklaşık 30 dakikalık yürüme mesafesini ağrısız yürüyemeyen, gece ağrıları olan, denenmiş olan cerrahi dışı tedavilere rağmen ağrıları geçmeyen ve günlük sosyal aktivitelerini yerine getiremeyen hastalara öneriyorum" dedi.
Op. Dr. Muhsin Dursun, Artroplastik Cerrahi olarak adlandırılan protez ameliyatlarından aldıkları sonuçları ise şu şekilde değerlendirdi.
“Günümüzde protez cerrahisinde iyi seçilmiş hasta gruplarında çok iyi sonuçlar elde edilmekte olup, pek çok çalışmada 10 yıllık takipler soncu başarı oranımız, yüzde 90-95 civarındadır. Hastalar ameliyattan sonra bastonsuz olarak yürüyebilmektedir. Diz ameliyatının ertesi gününde, kalça ameliyatlarında ise 2 gün sonra hasta ayağa kalkmakta ve hastaneden yürüyerek taburcu edilmektedir.”
Protez cerrahisinde sonucu etkileyen en önemli faktörlerden birisinin cerrahın bu konudaki deneyimi olduğunu kaydeden Dursun, iler ki dönemde çıkabilecek sorunlarda eklemde revizyon ameliyatı yapma şansının olduğunu da sözlerine ekledi.
Tüm cerrahi operasyonlarda risk faktörünün olması gibi bu operasyonda risk faktör olduğunu hatırlatan Dursun, enfeksiyon, damar içinde kan pıhtılaşması olarak bilinen emboli, kan nakli gereksinimi, anesteziye ya da ilaca bağlı reaksiyonların risklerin başında geldiğini söyledi.