2014 Sonbahar ALES başvuruları ne zaman sona eriyor? /ALES başvuruları başladı

2014 Sonbahar ALES başvuruları ne zaman sona eriyor? /ALES başvuruları başladı
Milyonlarca üniversite adayının merakla beklediği ALES başvurularının başlamasının ardından sınav ücretlerinin ne kadar ve hangi bankaya yatıracağı ÖSYM tarafından duyururken, adaylara ÖSYM son başvuru tarihi hakkında uyarılarda bulundu. 01 Çarşamba 2014 yılında son başvuru trihinin sona erceği adaylara ÖSYM tarafından duyururdu.



ALES nedir?

Öncelikle “ALES Nedir?” sorusuna cevap verelim. Daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınav olarak bilinen ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ve doktora eğitimi için girilmesi gereken bir sınavdır.

ALES’in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’dır.

ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılır. Bu iki dönemde yapılan sınavlar ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak adlandırılır.

ALES başvuruları nasıl yapılır?

Hangi yolla başvuru yapacak olursanız olun öncelikle http://www.osym.gov.tr sitesinden ALES Başvuru Formu ve kılavuzunu indirin ve dikkatlice inceleyin.

Aşağıda bu 3 farklı başvuru yöntemi ile ilgili uygulamalar anlatılmaktadır.

ales-

İNTERNET YOLUYLA ALES BAŞVURUSU:

Eğer son 2 sene içerisinde ÖSYM’nin uyguladığı diğer sınavlardan herhangi bir sınava başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yaptıysanız ALES başvurunuzu başka bir işleme gerek kalmadan internet üzerinden online olarak yapabilirsiniz.

Ancak son 2 sene bu şekilde bir başvuru yapmadıysanız Başvuru Merkezleri’nden birine bizzat giderek başvuru yapmanız gerekmektedir.

İnternet Yoluyla ALES Başvurusu Nasıl Yapılır:

ÖSYM’nin Aday İşlemleri adını verdiği bir sistemi bulunmaktadır. Bu sisteme giriş için sizin bir şifreniz olmalı. Bu şifreyi başvuru merkezine gittiğinizde size verirler. T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile https://ais.osym.gov.tr adresine giriş yaparak sınav başvurusu ile ilgili her işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bir başvuru merkezine gitmeden sadece internet üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilmeniz için yukarıda belirttiğimiz gibi son 2 sene içerisinde ÖSYM’nin uyguladığı herhangi bir sınava başvurmuş olmanız gerekmektedir. Eğer son 2 sene içinde alınmış bir şifreniz yoksa başvuru merkezine giderek başvurunuzu yapmalısınız. Merkezden aldığınız şifre ile daha sonra başvurunuz ile ilgili işlemleri takip edebilir ve isterseniz değişiklik yapabilirsiniz.