30 büyükşehirde tek aday çıkacak

30 büyükşehirde tek aday çıkacak

AK Parti’nin Osmaniye jestine karşılık Erdoğan’ın memleketi Rize de MHP’nin aday çıkarmaması masada. 

Önceki gün Beştepe’de gerçekleşen 1 saatlik Erdoğan-Bahçeli görüşmesinin büyük bölümünde Fırat’ın doğusuna yönelik gerçekleştirilen operasyon ele alındı. 

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “sarı yelekliler” açıklamasına konu olan iç güvenliğe dönük gelişmelerin de değerlendirildiği görüşmede, Cumhur İttifakı sürecinde bir aşama daha kaydedildi ve temasların devam etmesi benimsendi.

Adana-Mersin-Manisa 

AK Parti ve MHP ittifakı, 30 büyükşehirin tamamında ortak hareket etme kararı aldı. Buna göre, MHP; Ankara, İstanbul ve İzmir’de AK Parti adayını destekleyecek. 

MHP’nin mevcut belediyeleri olan Adana, Mersin ve Manisa’da ise AK Parti aday çıkarmayarak destek verecek. Kaynaklar, bu kararda, CHP ve İYİ Parti’nin özellikle büyükşehirlerde Millet İttifakı’nı kurma arayışının etkili olduğunu kaydetti. 

Kaynaklar, “Mesela Balıkesir’i şer ittifakına mı bırakacağız? İYİ Parti adayı üzerinde uzlaşı sağlanmış gözüküyor. Buranın Cumhur İttifakı’nda kalması gerekir. Bu nedenle MHP olarak aday çıkarmamız doğru olmaz” ifadelerini kullandı.

AK Parti’nin açıklamadığı altı ilden Aydın ve Muğla konusunda ilerleme sağlandı. Aydın ve Muğla AK Parti’ye bırakıldı.

Rize jesti

AK Parti’nin Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de aday çıkarmayarak jest yapması halinde, MHP’nin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi olan Rize’de aday çıkarmayarak, “jeste jest” karşılığı vermeye hazırlandığı, ancak netlik kazanmadığı ifade edildi. 

AK Parti ve MHP, 30 büyükşehir dışında kalan 51 ilde kendi adaylarıyla yarışacaklarını açıklamıştı. 

Ancak, CHP ve İYİ Parti kanadında yaşanan ittifakın bu illerde devreye girmesi halinde Cumhur İttifakı da tek adayla yarışacak.