30 SAT ve SAS askeri kayıp

30 SAT ve SAS askeri kayıp

İstanbul Poyrazköy’deki üste bulunan SAT Komutanlığı’nda görevli 15 astsubay ve 5 subayın darbe gecesinden beri kayıp olduğu bazılarının üsteki silah ve mühimmatı da aldığı iddia edildi.

Türkiye’nin en etkili deniz birliği olan ve aldıkları eğitimle göz dolduran SAT komandolarının sert doğa koşullarında hayatlarını sürdürebilmesi ve her türlü silahı ustalıkla kullanmasının yetkilileri endişelendirdiği belirlendi.

Nöbet ayarladılar

Her zaman savaşa hazır en az 150 SAT komandosunun bulunduğu birlikte tüm tedbirlerin alındığı da öğrenildi. Askeri yetkililer, kayıp SAT komandolarından ikisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı otele baskın düzenleyen grupta yer aldıklarını düşündüğü de ortaya çıktı.

Riva’da ki SAS (Sualtı Savunma) Komutanlığı’ndan da kayıp komandolar olduğu belirlendi. 15 Temmuz gecesi için darbeci askerlerin izin ve nöbet günlerini değiştirdiği otaya çıktı.

Öte yandan soruşturma kapsamında Beykoz SAT Komutanlığı’ndan Hava Harp Okulu’na çok sayıda mühimmat sevk edildiği ortaya çıktı. Darbeye teşebbüs gecesinden önce sevk edilen mühimmatın İstanbul’un çeşitli bölgelerinde kullanılacağı ortaya çıktı.

Bombaları aldılar

Arama sonuçlarında elde edilen mühimmat şöyle: 109 adet 400 milimetre bomba atar, 20 bin 7,62 MG3 mermi, bin 200 adet 7,62 normal mermi, 12 bin adet 9 mm mermi, 255 adet 40 mm bomba atar, 19 adet 66’lık lav anti tank omuzdan atılan zırh delici, 19 adet RPG7 roket antitank, 134 adet plastik patlayıcı ateşleyici cihazı, 26 adet el roketi, 153 metre saniyeli fitil, 37 metre infilaklı fitil, 24 adet C4 plastik tahrip kalıbı bombası, 167 el bombası, 76 adet renkli sis kutusu, 4 tabanca ve bunlara ait mermiler.