4 milyon kişiye af geliyor

4 milyon kişiye af geliyor
1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren Zorunlu Sağlık Sigortası mağduru 4 milyon kişiye af geliyor.

Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü bugünkü köşesinden Çalışma Müfettişi Ali Tezel'le yaptığı programın notlarını paylaştı.

Abbas Güçlü'nün köşesinden aktardığı bilgilere göre, kişi başına ortalama 4 bin liraya yakın borç var. Zamanında gelir testine girmediği için ayda iki asgari ücretten çok geliri var denilerek aylık sağlık primi 250 lira çıkanlar için bir defalığına, verilen süre içinde başvurmak kaydıyla, yeniden gelir testine girecek. Geçmiş borçlarının sıfır lira 45 lira veya 125 liraya indirilme hakkı olacak. Düzenleme haziran ayında yasalaşacak.

Başbakan Erdoğan masasındaki Torba Yasa hakkında da bilgi veren Güçlü, içinde Bağ-Kur prim aflarının da olacağını köşesinden aktardı.

Birinci seçenek Bağ-Kur’a 12 aydan fazla prim afları olanların prim borçlarının silinmesi. Böylece sağlıktan da yararlanabilecekler.

İkinci seçenek Bağ-Kur’da ve SGK işveren prim borçlarında gecikme zamlarının yarısı silinerek, anaparayla beraber 36 takside bölünme imkânı. Aynı şekilde ilk taksit ödendiği andan itibaren sağlıktan da yararlanabilecekler. Yine bu arada dileyenlere, geçmişte sildirdikleri Bağ-Kur primlerini yeniden canlandırma hakkı verilmesi de torba yasada var.