47 Suriyeli göçmen yakalandı

47 Suriyeli göçmen yakalandı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde jandarma tarafından durdurulan iki minibüste, 47 Suriye uyruklu kişi yakalandı. İnsan kaçakçılığı iddiası ile ilgili 2 kişi gözaltına alınırken 2 organizatörün de arandığı belirtildi.

Hisarönü Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, bir grup kaçağın yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Simi Adası'na geçeceğine dair bilgilere ulaştı. Marmaris Hisarönü karayolu üzeri Değirmen yanı Mevkii'nde dün öğle saatlerinde kontrol noktası oluşturan jandarma, durdurduğu 2 minibüsteki aralarında 13'ü çocuk, 1'i hamile 5 kadının da bulunduğu 47 Suriyeli'yi yakaladı. Organizatör olduğu belirtilen Türk araç şoförleri 39 yaşındaki S.Y. ile 37 yaşındaki M.O. da gözaltına alındı.

Jandarmaya götürülen Suriyelilerin sorgusunda; Kilis'in Suriye sınırındaki Elbeyli İlçesi'nden ve Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegöz Sınır Kapısı'ndan yurda kaçak yollarla girdikleri anlaşıldı. Suriyeliler'in 1000 dolar karşılığında, kamyonlarla karayoluyla gece İzmir'e buradan da kiralık minibüslerle Marmaris'e getirildiği kaydedildi. Marmaris Devlet Hastanesi'ndeki sağlık kontrolleri yapılan Suriyeliler, sınır dışı edilmek üzere Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Grup Amirliği'ne teslim edildi.

ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİ

Tercüman aracılığıyla konuşan Suriyelilerden 59 yaşındaki Leyla Azat, 1000 dolar karşılığında kaçak yollarla Türkiye'ye girdiklerini, bindirildikleri kamyonlarla üst üste sıkıştırıldıklarını anlatırken, şöyle dedi:
"Aramızda Beşar Esad yanlısı ve karşısında savaşanlar da var. Savaş nedeniyle kadın ve çocuklara tecavüz ediliyor, öldürülüyor. Suriye'de tecavüz edilmektense namusumuzla denizde boğulmayı göze alıyoruz. Bizi bırakın, bir umut diyerek kaçalım gidelim. Ya bize yardımcı olun ya da sınırlarınızı kapatın."

Leyla Azat'ın oğlu 23 yaşındaki Muhammed Miran da, Ortadoğu'da çatışmaların sürdüğünü anlatırken, "Kimin kimle savaştığı belli değil. Savaş iyice kızıştı ve herkes kaçmaya çalışıyor. Bize yol versinler, yakalamasınlar. Ne olduğu belli olmayan savaşta ölmek yerine denizde bir umut var diyoruz. Öleceksek denize ölelim. Bizler ölmeyi göze aldık" diye konuştu.

Gözaltındaki iki şüpheli ile ilgili işlemler sürerken, olayla ilgili iki organizatörün daha arandığı belirtildi. Bozburun Mahallesi'nden Yunanistan'ın Simi Adası'na mültecileri götürmek için kullanılan 8.5 metre uzunluğunda şişme iki botun da ele geçirildiği belirtildi.