53. Bölge Niğde Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Nihat Öztürk:

53. Bölge Niğde Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Nihat Öztürk:

53. Bölge Niğde Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Nihat Öztürk, ilaç tüketimi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İlaçların zararının faydasından çok olduğuna vurgu yapan Ecz. Öztürk, ilaçların netice itibariyle kimyasal madde olduğunu belirterek; “Her ilacın bir zararı vardır” dedi.
Geçmiş yıllara oranla vatandaşların çok daha fazla doktora gittiklerini ifade eden Ecz. Öztürk; “İhtiyacı varsa da, yoksa da hemen doktora gidelim, biz istediğimizi yapalım. Yani fazla yiyelim, istediğimiz gibi gezelim, istediğimiz gibi yaşayalım. Sonra da gidelim, doktor bize bir kaç ilaç versin, neticeye ulaşalım” diye konuştu.
Vatandaşların kendi sağlığı için öncelikli yapması gereken yürüyüş, dengeli beslenme, kendisine bakım gibi kendilerine özgü kararları uygulamadığını söyleyen Ecz. Öztürk; “Bunun gibi şeyleri bırakıyor, ben bunları yapmayım, doktora gideyim, herhangi bir hastalığım da olmasın. Vatandaşımızın özellikle böyle bir genel algısı var. Yaşama ve beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz lazım, sıkıntı bu” dedi.
Vatandaşların doktora çok gittiğine işaret eden 53. Bölge Niğde Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Nihat Öztürk, doktorun hastayım dilen şahsa muhakkak ilaç yazacağını, hastanın Eczaneden aldığı ilacı bir müddet kullandığını, kendisini iyi hissettikten sonra tedavi olduğunu zannederek ilacı yarıda bıraktığını, bu ilaçları evinin bir köşesinde saklayarak önemli bir miktarda stok oluşturduklarını söyledi.
Hemen hemen her evde ilaç stoku bulunduğuna dikkati çeken Ecz. Öztürk, stok edilen ilaçların zamanla son kullanma tarihinin geçtiği için kullanılmaz hale geldiğini, kullanma tarihi geçen ilaçların çöpe atıldığını, kullanılmayan ve çöpe atılan ilaçların Türkiye ekonomisine çok büyük zararlar vermesinin yanı sıra çevrede büyük çevresel sorunlar yaşanmasına yol açtığına vurgu yaptı.
İlaçların tehlikeli kimyasal atıklar olduğunu belirten Ecz. Öztürk, bunların yok edilmesi için mutlaka uygun atık yok etme yerlerinin olması gerektiğini, bunun ise Türkiye’de sadece Adapazarı’nda bulunduğunu vurguladı; “Bizler Eczacılar Odası olarak vatandaşımızı uyarıyoruz. Bütün yetkililere duyurduğumuz bir şey var. Vatandaşların elindeki atık ilaçları toplamaya hazırız” dedi.
Belediye ile birlikte işbirliği yaparak bunun imhası noktasında çalışma yapılması gerektiğine dikkati çeken Ecz. Nihat Öztürk, Niğde Belediyesi ve diğer Belediyelerin bu konuda sorumluluk almaları halinde Eczacılar Odası olarak atık ilaçları bir şekilde toplayıp Belediyeye teslim ederek çevreyi kurtarabilecekleri bildirdi.
Türkiye’nin sağlık harcamasının 16 Milyar TL olduğuna dikkati çeken Ecz. Nihat Öztürk; “Bu eski parayla katrilyondur. Çok büyük bir rakamdır” şeklinde konuştu. “Bir de vatandaşlarımız ihtiyacı olmadığı ilaçları başkasına tavsiye ederek büyük bir hata daha yapıyor” diyen Ecz. Öztürk; “Çünkü ilaç doktora muayene olduktan sonra yazılır. Bunu mutlaka Eczaneden sadece kendisi için alsın. Bunun dışındaki bütün işlemler Milli Piyangodan büyük ikramiye çıkması gibi tedavi olmaktır” dedi.
İlaç tüketimindeki israfın ülkemizin kanayan bir yarası olduğuna dikkati çeken Ecz. Öztürk; “Niğde Türkiye’nin en güzel kentidir. Çevresi en çok korunmaya ihtiyacı olan şehir Niğde’dir diye düşünüyorum. Bizler Eczacılar olarak bu konuda her türlü yardıma hazırız” diye konuştu.
Eczacıların vatandaşlar için bir Sağlık Danışmanı olduğunun altını çizen 53. Bölge Niğde Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Nihat Öztürk; “Gelsinler, eğer hiç bilmiyorlarsa kendilerine ilaç kullanmak yerine o ilaçların kullanılabilir olup olmadığını biz bizzat açıklayalım” şeklinde konuştu.