8. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu

8. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu

Eskişehir Tepebaşı Belediyesince düzenlenen 8’inci Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu törenle başladı.
Eski Kurt Kiremit Fabrikası’nda düzenlenen törenin açılış konuşmasını Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç yaptı. 2001 yılından bu yana düzenlenen Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun Tepebaşı Belediyesi’nin genç bir fidanı haline geldiğini belirten Ahmet Ataç, “Çünkü 2001 yılında başlayan sempozyum, bugüne kadar çok büyük emek ürünü olarak önemli bir emek ve alın teri olarak bugünlere kadar geldi. Bugün bu muhteşem tabloyu birlikte yaşıyoruz. Her geçen yıl daha iyiye, daha nitelikliye gidiyor ve daha çok katılımı sağlaması açısından artık Eskişehirli pişmiş toprağı bir kent belleği olarak kabul etti” dedi.
SEMPOZYUM SOMA ŞEHİTLERİNE ADANDI
Düzenlenen sempozyumun bu yıl Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasında şehit olan işçilere adandığını ifade eden Ataç, şöyle devam etti:
“Pişmiş toprağı malzeme olarak tespit ettiğimizde çok yadırgandı ama insanoğlu için toprak o kadar önemli ki, toprağın rehber malzeme olarak bir sanat etkinliğine katılması çok önemliydi, bugünlere kadar geldi. Bu sene maalesef yaşadığımız olumsuz Soma faciasıyla ilgili yine bir vefa projesi olarak hayata geçirdik. Orada 301 canımız boşu boşuna gitti. Çünkü o madenlerde hala aynı hamam aynı tas devam ediyor. Evvel gün bir madenci daha öldü. Oradaki duyarlı bir milletvekili kardeşimizin defalarda ifade etmesine rağmen yetkililer hala duyarsızlıkları ve düşüncesizlikleri deva etmektedir. Biz bu sempozyumu onların anısına bugüne ve geleceğe doğru taşıma adına karar aldık.”
Ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise, sempozyumun önemli yanının, bir sosyal sorumluluk projesi olması ve Soma’da hayatını kaybeden işçilere adanması olduğundan bahsetti. Büyükerşen, “Bu konuda söylenecek çok söz var. Pişmiş Torak Sempozyumu’nun önemli yönlerinden birisi başlı başına bir sanat dalı oluşu ve Tepebaşı’nda düzenlenen sempozyumun her tekrarlanışında Eskişehir’in kıymetli sanat eserlerine sahip olmasıdır. Toprak doğduğumuz ve bu dünyadan ayrıldığımızda da koynuna girdiğimiz, yaşarken de onun pişmiş eserlerini odalarımıza, binalarımızın içine ayrı güzellik kattığı bir sanat haline gelmiştir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından tuğla ve kiremit sektöründen bu yıl emekli olan kişilere ve sempozyuma katılan 11 sanatçıya hediyeleri takdim edildi. Tören, Eda-Metin Özülkü ikilisinin konseriyle sona erdi.