80 bin TL alan var! Yüksek maaşa rağmen bakıcı bulunamıyor

80 bin TL alan var! Yüksek maaşa rağmen bakıcı bulunamıyor

Pandeminin ardından bakıcı bulmakta zorlanan ailelerin sayısı her geçen gün artıyor. Sektör temsilcileri, mevcut talebi karşılamakta sıkıntı çektiklerini belirtirken; özellikle Z kuşağının "bakıcı" olarak anılmak istemediğine dikkat çekiliyor. Ocak ayıyla kıyaslandığında bakıcı ücretlerinin yüzde 60 arttığını ifade eden sektör temsilcileri, pandemi nedeniyle kaçak bakıcı çalıştırma oranının da yüzde 100 arttığını söyledi. Kaçak bakıcı çalıştıran kurumlardan hizmet alanlara verilen idari para cezası ise 26 bin 786 lira.

Verilen bilgilere göre, ev hizmetlerinde çalışanların maaşları ortalama 7 bin 500-8 bin TL seviyesinde. Ancak 12-13 bin TL’ye dahi bakıcı bulamadığını söyleyen aileler de var. 

Hürriyet'ten Gamze Şener'in haberine göre Evdeki Bakıcım Aile İlişkileri Direktörü Nizam Ali Eriş, "80 bin TL maaş alan bakıcı da var. Bu seviyedekiler İngiliz bakıcılar; çocuk 5 yaşına geldiğinde 3 dil öğrenmiş oluyor. Şu anda bizim bünyemizde bir tane bu standartlarda bakıcı var. Türkiye genelinde sayıları çok azdır." dedi.

"Üniversite mezunları 'bakıcı' sıfatıyla çalışma istemiyor"

Eriş, “Üniversite mezunları maddi şartları iyi olsa da 'bakıcı' sıfatıyla çalışmak istemiyor. Gençler sosyal statü gerekçesiyle öğretmen olarak anılmak istiyorlar” dedi.

İstanbul Özel İstihdam Büroları Derneği Başkanı Vural Şeker de “Çocuk gelişimi mezunları ve pedagojik formasyon alanlar, evde çalışmak yerine özel okullarda çalışmayı tercih ediyor, hemşireyse de devlet hastanesinde çalışmaya öncelik veriyor. Anaokulunda asgari ücret alırken, ev hizmetlerinde 8 bin TL maaş alınıyor ancak yine de ev hizmetlerinde müthiş bir boşluk var” değerlendirmesini yaptı.