Abbas'ın skandal talebine tepki yağıyor

Abbas'ın skandal talebine tepki yağıyor
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Dini İşler Müsteşarı Mahmud el-Habaş’ın Yemen’deki operasyonun benzerinin Gazze’ye de düzenlemesi gerektiğini söylemesi Gazze’de ve diğer İslam ülkelerinde tepkilere neden oldu.

Abbas, Arap Birliği’nin 26. Genel Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Arap liderlerin Suriye, Irak, Filistin, Somali ve Libya gibi iç problemlerden ve ayrılıklardan şikayet eden ülkeler için de "Kararlılık Fırtınası" operasyonuyla takındıkları tavrın benzeri bir tutum göstermelerini temenni ettiğini söylemişti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da da, Abbas'ın Dini İşler Müsteşarı Mahmud el-Habaş'ın Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'de başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun, Gazze'yi de kapsamasını istediği haberine yer verilmişti.

GAZZE’DEN SERT TEPKİ

Gazzeliler, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'de başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna benzer bir tutumun Gazze için de gösterilmesi yönündeki talebini protesto etti.
Hamas ve İslami Cihad hareketinin çağrısıyla Gazze'nin kuzeyindeki Cabalya Mülteci Kampı'nda düzenlenen yürüyüşte Abbas'ın açıklamalarına tepki gösterildi.

Eyleme katılan Hamas liderlerinden Muşir el-Mısri Gazze'yi yenmek isteyenlere merhamet edilmeyeceğini, Binyamin Netahyahu'ya merhamet edilmediği gibi Abbas'a da merhamet gösterilmeyeceğini ifade etti.
Abbas'ın daha önce Gazze'yi "isyancı bölge" olarak tanımladığını, halkına karşı dünyayı kışkırttığını, halkı aleyhine İsrail'le çalıştığını ve "Gazze'yi vuracak Ortak Arap Gücü'yle" tehdit ettiğini belirten Mısri, Fetih'e "Filistin milli çizgisinin dışında" olarak tanımladığı Abbas'ın açıklamalarından uzak olduğunu ilan etmesi yönünde çağrıda bulundu.
İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Davud Şihab ise "Abbas'ın zehirli açıklamaları, milli birlik çabalarını ve iç uyumu hedef alıyor" dedi.
Gazze'nin Filistin'in dışında kalan bir oluşum olmayacağını, Abbas'ın hakkında uyarıda bulunduğu komploya bizzat destek verdiğini kaydeden Şihab, isyancı bölge tanımlamasının direnişi ve ulusal birliği hedef aldığını belirtti.