ABD'nin yasak listesinde İstanbul var!

ABD'nin yasak listesinde İstanbul var!

ABD Başkanı Donald Trump, iki kez yargıdan dönen seyahat yasağının ardından bu kez uçuşlarda elektronik cihaz yasağını hayata geçiriyor. Yasak, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu sekiz ülkeden 10 uluslararası havalimanını kapsıyor.

Bugün başlaması beklenen yasağın uygulanacağı havalimanlarının listesi şöyle:

Kahire-Mısır, Amman-Ürdün, Kuveyt City-Kuveyt, Kazablanka-Fas, Doha-Katar, Riyad ve Cidde-Suudi arabistan, Abu Dabi ve Dubai-Birleşik Arap Emirlikleri ile İstanbul-Türkiye.

Söz konusu havalimanlarından uçaklara binecek yolcular, yanlarına DVD oynatıcı, tablet, dizüstü bilgisayar, fotoğraf makineleri ve elektronik Oyun cihazlarını alamayacak.

THY'den açıklama geldi

Türk Havayolları (THY), bugün yaptığı açıklamayla yeni gelişmeyi duyurdu.

'Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edecek yolcularımızın dikkatine' başlığı taşıyan açıklamada, "ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir" denildi.

İstihbarat geldi, karar alındı

İngiliz The Guardian gazetesi, ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresi'nden sızan bir e-postayı sayfalarına taşıdı ve yasağın 13 ülkeyi kapsadığını duyurdu.

Haftalar önce alınan bir istihbarat üzerine alınan yasak kararının, süre kısıtlaması bulunmuyor. İstihbarat Arap Yarımadası'ndaki El Kaide kaynaklı bir terör saldırısı hakkında.

Twitter mesajını sildiler

ABD büyükelçilikleri, ilgili havalimanlarını uygulama hakkında bilgilendirmeye başladı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ise henüz bir resmi açıklama yapmış değil.

Suudi Arabistan'ın El Riyad gazetesi, hükümetin Sivil Havacılık otoritelerine yasak konusunda bilgi verdiğini yazdı. Suadia Hava Yolları da Twitter hesabı üzerinden gelişmeyi doğruladı.

Ürdün Kraliyet Havayolları (Royal Jordanian Airlines) ise, Twitter hesabından açıklama yaptı. Bir süre sonra silinen Twitter mesajında şu ifadeler yer aldı:

"ABD'nin ilgili bakanlıklarından verilen talimatlar gereğince, ABD'ye giden veya ABD'den gelen tüm uçuşlarımızda elektronik ve elektrikli cihazların yolcu kabinine alınmasının kati bir surette yasaklandığını değerli yolcularımıza bildiriyoruz. Cep telefonları ve tıbbi cihazlarına uçuş sırasında gereksinim duyulduğundan bu cihazlar yasak dahilinde değiller."