ABD'de kırmızı alarm: Horasan!

ABD'de kırmızı alarm: Horasan!
ABD güvenlik ve istihbarat kurumlarının raporlarına dayandırılan New York Times Gazetesi haberine göre, Suriye'de iki yıl önce faaliyete başlayan 'Horasan' örgütü, Ortadoğu, Güneydoğu Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen el-Kaide üyelerinden oluşturuldu.

Örgütün, ABD ve yurtdışındaki kurumlarına karşı planladığı eylemlerden yola çıkarak 'ABD açısından IŞİD dahil diğer tüm yapılanmalardan ve gruplardan daha tehlikeli olduğu' iddiası dış basında sıklıkla yer alan haberler arasında.

Örgüte El-Kaide liderlerinden Muhsin al-Fadhli'nin komutanlık ettiği öne sürülüyor. 33 yaşındaki Fadhli'nin, 11 Eylül 2001 öncesinde Usame Bin Ladin'in yakın çevresine girdiği ve 11 Eylül'deki New York saldırılarına ilişkin planlardan haberdar olduğu iddia ediliyor. Suriye'de savaş başlamadan önce İran'da bulunan Fadhli, 10 yılı aşkın bir süredir ABD istihbaratının takibi altında..

Kamuoyu tarafından çok fazla bilinmeyen Horasan (ingilizce Khorasan), ABD istihbarat örgütlerinin raporlarına göre hücreler halinde örgütleniyor ve bombalı saldırılar düzenliyor.

AP'de yer alan habere göre Horasan örgütü, şu anda El Kaide'nin başında bulunan Ayman al-Zawahiri tarafından batılı ülkelerle savaşmak, havaalanı ve uçaklara bombalı saldırı düzenlemek amacıyla görevlendirildi.

İngiltere'de yayınlanan Independent'ta yer alan habere göre IŞİD ile Horasan arasındaki fark tek bir cümleyle özetlenebiliyor;

IŞİD, hilafet ilan edip halifeliği sürdürmek isterken, Horasan örgütünün amacı ikinci bir 11 Eylül yaşatmak.

Örgüt bünyesinde özellikle Yemen ve Afganistan'dan gelen bomba yapım uzmanlarının bulunması, güvenlik ajansı NSA'in alarma geçmesine sebep oldu. Örgütün başında bulunan Muhsin al-Fadhli'nin özellikle tespiti zor patlayıcılar kullandığı ifade edildi.

Analistler, ABD eski başkanı Bush'un 2005 konuşmalarında adı geçen Fadhli'nin ve örgütü Horasan'ın, IŞİD karşıtı mücadele karşısında zayıflayacak olan IŞİD'in tahtına oturacağı öngörüsünde bulunuyor.

Amerikan gizli servisinin Horasan örgütü açıklamasının ardından CIA ve Beyaz Saray'dan herhangi bir yorum yapılmadı.