Ahmet Çakar, Zaytung'un oyununa geldi

Ahmet Çakar, Zaytung'un oyununa geldi
Futbol yorumcusu Ahmet Çakar'Filipinler'in Zaytung'u olarak bilinen bir sitenin geçen yıl yayımladığı "Amerikan Psikiyatri Birliği resmen açıkladı: "Selfie, ruhsal bozukluktur" haberini gerçek sandı.

Çakar, selfie çekenlerin "ruh hastası" olduğunu savundu.

"Beyaz Futbol" programında konuşan Çakar, selfie'nin ruhsal bozukluk olduğunu kendisinin değil, "Amerikan Psikiyatri Birliği"nin söylediğini belirterek, bu teşhisin ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Çakar, "ABD, dünya tıbbının en ileriye gitmiş ülkesi. Ve buranın bütün psikologları veya psikiyatrları, 'Selfie ruhsal bozukluktur' diyor" ifadesini kullandı.

Çakar'ın sosyal medyada büyük yankı uyandıran "Selfie çeken ruh hastasıdır" çıkışına, stüdyodaki gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı da "Bu bilimsel bir açıklama" diyerek destek verdi.

Oysaki Çakar'ın atıfta bulunduğu açıklamanın kaynağı, uydurma haberler yapan Filipinler merkezli "The Adobo Chronicles" internet sitesiydi. Söz konusu sitede Mart 2014'te yayımlanan haber, o dönem Twitter'daki Türk kullanıcılar tarafından da gerçek sanılınca sosyal medyada gündem yaratmıştı.

"Amerikan Psikiyatri Birliği resmen açıkladı: 'Selfie' ruhsal bozukluk" başlıklı uydurma haberde, 'selfitis' adı verilen rahatsızlığın üç seviyesi olduğu belirtilmişti:

1- Sınırdaki selfitis: Kişinin kendi fotoğrafını günde en az üç defa çekmesi ama sosyal medyada paylaşmaması.
2- Akut selfitis: Kişinin kendi fotoğrafını günde en az üç defa çekmesi ve her birini sosyal medyada paylaşması.
3- Kronik selfitis: Kişinin 24 saat boyunca, kontrol edilemez biçimde kendi fotoğrafını çekmesi ve günde en az altı defa bu fotoğrafları sosyal medyada paylaşması.