Akören Arıtma Tesisi Hizmet Vermeye Başladı

Akören Arıtma Tesisi Hizmet Vermeye Başladı

Stabilizasyon havuzu olarak 2010 yılında işletmeye alınan Akören Atıksu Arıtma Tesisi’nin eksikleri tamamlanarak Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermeye başladı. Toplam 7 bin 790 kişi kapasiteli tesis, 3 bin 500 kişiye hizmet veriyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, ilçelerde su ve kanalizasyon çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından tekrar aktif hale getirilen Akören Atıksu Arıtma Tesisi’nde çalışmalar başlatıldı. Maddi imkansızlıklar sebebiyle işletilemeyen ve atıl durumda bırakılan Akören Atıksu Arıtma Tesisi, 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle KOSKİ Genel Müdürlüğü bünyesine geçti. Stabilizasyon Havuzu olarak inşa edilen ve 2010 yılında işletmeye alınan tesis, idare ve kontrol binası, ızgara yapısı, giriş terfi istasyonu, kum tutucu ve anaerobik havuz, fakültatif havuz ve çamur lagünü ünitelerinden oluşuyor. Toplam 7 bin 790 kişiye hizmet verebilecek kapasitedeki tesis, 3 bin 500 kişiye hizmet veriyor. Arıtma kapasitesi 632 m3/gün olan tesisin debisi ise 250 m3/gün. Boyalık Deresi’ne deşarj olacak olan tesisten arıtılacak su, kontrolleri yapılıp gerekli standartlara ulaştığı takdirde sulama suyu olarak da kullanılabilecek.
Tekrar aktif hale getirilmesi için KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından 15 Ağustos 2014 tarihinde işletmeye alınan tesiste ızgara kaldırma ekipmanın yenilenmesi, terfi pompaları borulamasının tadilatı ve yenilenmesi, terfi istasyonundaki vincin bakımı, kum tutucu köprü raylarının tamiratı, kum tutucu kablo taşıma sisteminin yenilenmesi, kum tutucu havuza korkuluk yapılması ve mevcut korkulukların iş güvenliği kapsamında revizyonu çalışmaları yapıldı. Öte yandan anaerobik havuzlarda biriken arıtma çamurlarının temizlenmesi, fakültatif havuzun temizliği ve korkulukların iş güvenliği kapsamında revizyonu, tesisteki elektrik kablolarındaki kısa devrelerin giderilmesi ve lokal kontrol fonksiyonlarının çalışır hale getirilmesi konularının üzerinde duruldu. Tesisteki tüm ekipmanların, bakım ve onarımı gerçekleştirildi. Tesisin etrafında peyzaj düzenlemesi yapıldı.