Ali Babacan hakkında gensoru talebi

Ali Babacan hakkında gensoru talebi
HDP Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan hakkında, "Ekonomiyi kötü yönetiyor" diye gensoru önergesi verdi.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan imzasıyla TBMM Başkanlığı'na verilen önergede, "Dolar kurunun hızla artması, Merkez Bankası’na müdahale edilmesi, siyasi istikrarsızlık sonucu ekonominin riske sokulması nedeniyle ekonomik konularda genel koordinasyon sorumlusu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan hakkında Gensoru açılması" istendi.

Genel gerekçede, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Merkez Bankası ile sürdürdüğü faiz kavgası, Hükümet'in basiretsizliği, suskunluğu ve etkili önlemler alınmaması sonucu zirve yapan dolar rekor kırmaya başladı. Merkez Bankası'nın günlük olarak arttırma kararı aldığı döviz silahı da doların ateşini söndürmeye yetmedi. 2,55 seviyeleri ile zirveye çıkan dolar Merkez'in piyasaya sürdüğü 60 milyon dolar sonrasında beklenenin aksine, düşüş yerine 2,62 seviyeleri ile en yüksek zirvesine ulaştı. Şirket bilançoları hasar görürken, reel sektörün açık pozisyonu 180 milyar dolar. Burada yüzde 10'luk bir kur artışı 18 milyar dolar karşılığı Türk Lirası etkisi olacak. Bu da kabaca 35-40 milyar lira zarar bilançolara yansıyacak demektir. İhracatçıların, ara malı ithal etmesi nedeniyle piyasanın da dolaylı zarara uğradığı görülmektedir. Merkez Bankası, geçen yıl faizleri yükselterek dolardaki yükselişin önüne geçmiş ve bir devalüasyon krizini engellediyse de önümüzdeki günlerde yeni krizler kapıda" denildi.

Türkiye’de döviz kurunu daha çok iç istikrarsızlıkların belirlediği ancak 2,50'de psikolojik bir sınır olduğuna işaret edilerek, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin sınırlı olduğu kaydedildi. Türkiye’nin net döviz rezervlerinin 40 milyar doların biraz üzerinde olduğuna işaret edilerek, "Bir döviz talebi olduğu zaman da kısa sürede bu cephane tükenebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi konusunda Merkez Bankası’nı baskı altına alan demeçleriyle yukarı giden dolar kurunun her sentlik artışı, borç stokunun 4 milyar lira artmasına yol açıyor. Türkiye, yanlış ekonomi politikaları sonucu enflasyon ve işsizlik artmış, Türk Lirası değer kaybetmiş, ülke risk altına sokulmuştur" görüşüne yer verildi.

"Ekonominin kötü yönetildiği" gerekçesiyle Babacan hakkında gensoru açılması talep edildi.