Alman milletvekillerinin Türkiye ziyareti iptal edildi

Alman milletvekillerinin Türkiye ziyareti iptal edildi

Türkiye'yi ziyaret edecekleri açıklanan aralarında Yeşiller Partili  Federal Meclis Başkan Vekili Claudia Roth'un da aralarında bulunduğu Alman  milletvekili heyetinin ziyaretinin iptal edildiği bildirildi.

  Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bu aşamada ziyaretin  yapılmamasının daha doğru olacağı değerlendirmesinden hareketle talep edilen  randevulara olumsuz yanıt verildiği kaydedildi.

 Yeşiller Partili Federal Meclis Başkan Vekili Roth ve Sosyal Demokrat  Partili Annen, konuyla ilgili başkent Berlin'de düzenledikleri basın  toplantısında, Türk Dışişleri Bakanlığından kendilerine dün "mevcut şartlar  altında Türkiye'de siyasi görüşmeler yapmalarının uygun görülmediğinin"  bildirildiğini söyledi.

Alman askerlerinin yurt dışında görev yapabilmeleri konusunda karar  veren Federal Meclisin milletvekillerinin kendi askerlerini her ülkede özgürce  ziyaret edebilmesi gerektiğini savunan Roth, Almanya Başbakanı Angela Merkel'den,  NATO Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bunun mümkün  kılınabilmesi için görüşmesini istediklerini ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer ise Berlin'de  düzenlenen olağan basın toplantısında, pazartesi akşamı iki ülke dışişleri  bakanlığı müsteşarları arasında yapılan telefon görüşmesi sonrasında Alman  milletvekillerinin ziyaretine izin verilmeyeceğinin kendilerine iletildiğini  söyledi.

Schaefer, "Türkiye ile iş birliğine ihtiyaç duydukları için bu kararı  dikkate almakla yetindiklerini, Türkiye ile yeni diyalog imkanlarını aramayı  sürdüreceklerini" kaydetti.

Bundestag tarafından dün yapılan açıklamada, Hristiyan Demokrat Birlik  Partisinden (CDU) Matthias Zimmer, Sosyal Demokrat Partisinden (SPD) Niels Annen  ve Yeşiller Partisi'nden Claudia Roth ile Luise Amtsberg'in Ankara, Diyarbakır ve  İstanbul'da görüşmeler yapacakları belirtilmişti.