Anayasa değişikliği Meclis'e sunuldu!

Anayasa değişikliği Meclis'e sunuldu!

Yeni Anayasa teklifi ile ilgili geri sayım başladı. Ak Parti, anayasa değişiklik taslak metni üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Metin, MHP'ye gönderildi. MHP'nin incelemesinin ardından iki partinin üzerinde anlaştığı teklifi  saat 17:40 sıralarında AK Parti Grup Başkanvekili  Elitaş, 316 imzayla TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu.

İKİ PARTİNİN TEMSİLCİLERİ AÇIKLAMA YAPACAK 

Anayasa müzakerelerini yürüten AK Partili Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak'ın teklif ile ilgili saat 18.00'da TBMM'de  ortak açıklama yapacak.

SEÇİLME YAŞI 18'E İNİYOR 

Taslak metne göre cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak. Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor. Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor.Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor.  

REFERANDUM ARALIĞI

Teklif, Meclis'te 330-367 aralığında oyla kabul edilirse referanduma gidilecek. 
İşte MHP'ye sunulan anayasa değişikliği teklifinin detayları:
* Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.
* Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor.
* Cumhurbaşkanının parti üyeliği 2018'de, cezai sorumluluğu 2019'da başlayacak.
* Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor.
* Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor.  Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın 301 imzayla soruşturulması istenebilecek. 360 'evet'le komisyon kurulabilecek. 400 oyla da Cumhurbaşkanı Yüce Divan'a sevk edilebilecek.
* Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor.
* Yerel seçimler 2019'un mart ayında yapılacak.
* HSYK'nın seçim sistemi değişecek.
* Askeri yargı kalkacak.
* Anayasa Mahkemesi'ndeki askeri yargı üyeleri sona erecek. Mevcut üyelerin görev süresi devam edecek. Süre bitişinde AYM 15 üyeden oluşacak.
* Jandarma Genel Komutanlığı MGK'dan çıkacak.

YILDIRIM VE BAHÇELİ GÖRÜŞECEK 

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek. İki liderin onay vermesinin ardından anayasa paketinin bugün Meclis'e sunulması bekleniyor.