Anayasa Mahkemesi’nin ‘ali İsmail Korkmaz’ Kararı

Anayasa Mahkemesi’nin ‘ali İsmail Korkmaz’ Kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Eskişehir’deki Gezi Parkı eylemleri sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin; davanın olayın gerçekleştiği yerden başka yere nakledilmesiyle ilgili yaptığı başvuruyu reddetti. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şehap Korkmaz, oğlunun hayatını yitirmesiyle ilgili ceza davasının olayın meydana geldiği yerden başka bir yere nakli ile ilgili hukuki düzenlemelerin ve bu kapsamdaki yargısal sürecin adil yargılama ve etkili başvuru haklarını ihlal ettiği iddiasıyla, Anayasa Mahkeme’sine başvuruda bulundu. Resmi Gazete’de yer alan ‘Başvurucunun İddiaları’ bölümünde, “Başvurucu, oğlunun ölümüyle ilgili kamu davasının Eskişehir İli’nden Kayseri İli’ne nakli nedeniyle yargılamanın adil ve etkili biçimde yürütülemeyeceğini, kamu görevlileriyle ilgili bir davanın nakline ilişkin kararın Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine verilmesinin yargılama makamının tarafsızlığına ve bağımsızlığına gölge düşürdüğünü, davanın nakli kararına yapılan itirazın incelenmeksizin reddedildiğini belirterek adil yargılama ile etkili başvuru haklarının ihlal edildiğini ileri sürmüş, ihlalin giderilmesi amacıyla yeniden karar verilmek üzere dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderilmesini talep etmiştir” denildi.
AYM, Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şehap Korkmaz’ın başvurusunun, başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle ‘kabul edilemez’ olduğuna oy çokluğuyla karar verdi. (OED-