Arpanatolia’dan Burdur Gölü’ne Tam Destek

Arpanatolia’dan Burdur Gölü’ne Tam Destek

Dünyaca ünlü Arpanatolia Grubu, 27 Eylül’de Burdur Gölü’nde gerçekleşecek konserle "Su Orucu"na destek verecek.
Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği aracılığı ile Burdur’a gelen arp sanatçısı Çağatay Akyol, Burdurlu sipsi ve cura Sanatçısı Ferhat Erdem, ’Göle Yas’ belgesel filminin çekimlerinde de yer aldı. Anadolu sazlarından arp, sipsi ve curanın buluştuğu çekimlerde Çağatay Akyol ve Ferhat Erdem, performans sergileyerek Burdur Gölü’ne yas tuttu.
"BİZ DE SİPSİ VE ARPLA ÇIĞLIK ATMAK İSTEDİK"
Belgesel çekimlerinin ardından yarın Burdur Gölü Halk Plajı’nda Burdur Gölü’nün kurumasına dikkat çekmek amacıyla Arpanatolia Konseri düzenleyeceklerini söyleyen Burdurlu sipsi ve cura sanatçısı Ferhat Erdem, "Arpanatolia olarak burada olmaktan çok mutluyuz ve sonucuna inandığımız projeye destek vermek için buradayız. Bu projenin başlangıcıyla ilgili haberimiz oldu. Şafak Türkel, bize bu projeyle ilgili detayları, kurduğu hayalleri hep paylaştı. Dolayısıyla onunla beraber biz de hayal kurduk ve Arpanatolia olarak Burdur Gölü’nün sessiz çığlığına biz de sipsi ve arpla çığlık atmak istedik. Eskiden gözetleme kulelerinin oradan insanlarımız göle atlarken bizler çok çok aşağıdayız. Bu projeyi paylaştığımız için heyecanlıyız. Dolayısıyla sizler de bu farkındalığa destek oluyorsunuz" dedi.
"SU YAŞAMDIR"
Suyun önemine değinerek dünyadaki devletlerin artık su biriktirme çalışmaları içinde olduğunu dile getiren Burdur’un damadı arp sanatçısı Çağatay Akyol ise şunları söyledi:
"Ankara’dan Burdur’a her gelişimde Burdur Gölü’nün ne kadar çekildiğini acıyla görüyorum. Burdur Gölü için Burdurlu vatandaşlar ne kadar duyarlı ise bütün dünyadaki kuruluşlar da en az sizin kadar duyarlı insanlar olmalıdır. Burdur sadece suyu, havası, ekolojisinin yanı sıra kültürüyle de çok zengin bir bölgedir. Su medeniyettir, yaşamı şekillendirir. Maalesef kültürel miraslarımız son derece hız kaybetmedir. Su bir yaşamdır, sular gittiği zaman ekolojik dengeler bozulur, ekolojik dengeler bozulduğu zaman buraya gelen flamingoları bir daha göremeyeceğiz. Canlıların yaşamlarını yok etmeye kimsenin hakkı yok. Yaşama zarar verirseniz doğa da bize zarar verir. Dolayısıyla bunları korumakla elimizden geldiği kadar kaybettiğimiz suyu geri getirmek de bizim sorumluluğumuzdur."
GAZETECİLER CEMİYETİ’NDEN DESTEK
Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adnan Taraşlı da kentte görev yapan basın kuruluşlarının da Burdur Gölü’nün kurtarılması için oluşturulan projelere destek verdiklerini açıkladı. Taraşlı, "Çocukluğumuzu doyasıya yaşadığımız, yüzmeyi ilk defa öğrendiğimiz Burdur Gölü için bugün buradayız. Göl bağırıyor, göl gözümüzün içine bakıyor, göl sessiz çığlığını sürdürüyor. Ne yazık ki gözler kör olmuş, kulaklar ise sağır. Burdur Gölü, Ramsar Projesi kapsamı içinde koruma altına alınmıştı. Bugün Burdur Gölü için burada olmamızın nedeni, Burdur’un yetiştirdiği çocuklarımızın duyarlılığıdır. Bir gün yönetmen Şafak Türkel ’Göle Yas’ belgeseli ile Burdur’a çıkageldi. Heyecanlıydı. Bizim gibi o da yüzmeyi Burdur Gölü’nde öğrenmişti. Her geliş gidişinde Burdur Gölü’nün çekilmesini, giderek kirlendiğini, kurumaya başladığını o da görmüştü. Elindeki proje bizim umutlarımızı yeniden uyandırdı. Göl için her kesimden desteği tam almıştı. Akademisyen eniştemiz Çağatay Akyol ve sipsi sanatçısı, hemşehrimiz Ferhat Erdem’den oluşan ikilinin vereceği konser 27 Eylül’de gerçekleşecek ’Su Orucu’nu, 5 Eylül Cuma günü saat 19.00’da Halk Plajı’nda başlatıyoruz. Kağıt üzerinde kalan, bugüne kadar adını bile unuttuğumuz Ramsar Projesi’nin tekrar hayata geçirilerek Burdur Gölü’nün gelecek nesillere ulaştırılması tek temennimizdir. Projeye tam destek veren başta Valimiz Hasan Kürklü, Belediye Başkanımız Ali Orkun Ercengiz’i ve bu vesile ile Burdur Gölü’nün kurumaması için bizleri bir araya getiren yönetmen Şafak Türkel’i kutluyor, başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.
BİLET YERİNE 1 LİTRE SU
Burdur Gölü’nün çekilmesine dikkat çekmek amacıyla düzenlenecek olan Arpanatolia Günbatımı Konseri hakkında bilgi veren sipsi sanatçısı Ferhat Erdem, vatandaşlardan bilet yerine 1 litre su getirip Burdur Gölü’ne dökmelerini istedi.