Asgari ücret fiyatları belli oluyor!

Asgari ücret fiyatları belli oluyor!

Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücrette görüşmeler yaklaşırken işçi ve işverenin beklentileri de ortaya çıkmaya başladı. Enflasyonun yüzde 85’i bulması nedeniyle haziranda artan asgari ücretin eridiğini söyleyen yurttaş, 10 bin liradan az olmamasını savunurken sendikalar 10-13 bin lira talebiyle masaya oturmayı planlıyor. İş dünyası ise 8-8 bin 500 TL’ye sıcak bakıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 7-8 veya 9 Aralık’ta toplanacak. Komisyonda, çalışanları Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş; işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Edinilen habere göre, sendika içinde bekâr bir çalışanın yaşama maliyetine vurgu yapılıyor. Bu rakam da 9 bin 700 TL civarında. Ancak yüksek enflasyon ortamında bu rakamın işçi için az, işveren için çok olduğunu da bilen sendika yöneticilerini bu yıl zor geçecek görüşmelerin beklediği belirtiliyor.

Tespit Komisyonu’nda bulunmayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise aralık ayının ilk günlerinde resmi talebini açıklayacak. Başkan Arzu Çerkezoğlu, “İki asgari ücretlinin çalıştığı eve en azından yoksulluk sınırına denk bir maaş girmeli” diyor. DİSK’in açıkladığı yoksulluk sınırı ise 26 bin 123 lira. Buradan hareketle en az 13 bin TL talep edilmesi bekleniyor.

Türkiye Esnaf ve Sanaatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ise “Asgari ücretteki zam bütün personele yansıyacak. Vergi indirimi şart. Zam enflasyonun üstünde olmalı” diyor.

Asgari ücrette çalışma takvimi bugün belirlenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün TİSK ve Türk-İş başkanları ile görüşecek.