Asgari ücret görüşmelerinin ilk toplantısı başladı

Asgari ücret görüşmelerinin ilk toplantısı başladı

Asgari ücret görüşmelerinin ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde başladı.

Asgari ücrete yapılacak zam, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda görüşülecek. Komisyonda işveren kesimi adına TİSK, İşçi kesimi adına da TÜRK-İŞ ve kamuyu temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları masada olacak. Komisyonda 15 katılımcı bulunuyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.


İkinci toplantı ise 14 Aralık'ta gerçekleştirilecek. "7 bin 785 liradan başlayacak"

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bugün yaptığı açıklamada, "Asgari ücret için pazarlık 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak" ifadelerini kullanmıştı. Atalay, asgari ücretin yaygınlığına dikkat çekerek "Asgari ücret geçim ücreti oldu, bunu bu sarmaldan çıkarmak lazım. 10 yıldır çalışan asgari ücretliler var" diye konuştu.

TİSK 28. Olağan Genel Kurulu'nda dün konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretli çalışan oranının yüzde 37 düzeyinde olduğunu belirterek, "Biz asgari ücreti artırdığımız zaman, reel ücretler de yeniden ayarlanıyor. Dolayısıyla ortalamayı yukarıya doğru taşıyan bir asgari ücret politikasını izlediğimizi belirtmek isterim" demişti. 

Net 5 bin 500 lira

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise  "Asgari ücret taban ücrettir. Makul olması gerekir. İmkanı ve gücü olan işverenlerimizi, bunun üzerinde ücretler vermeye de teşvik ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.