Asgari ücrete zam ve refah payı beklentisi!

Asgari ücrete zam ve refah payı beklentisi!

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı yeni yılda yapılacak olan maaş zammında olacak. Asgari ücretliler, memur ve emekliler şimdiden ne kadar zam alacağını merak ediyor. Öte yandan ekim ayı enflasyon rakamı geçtiğimiz günlerde yüzde 85.51 olarak açıklandı. 

Kasım ve aralık aylarının enflasyonu da netleşince memur ve emekliye yapılacak olan zam da netleşmiş olacak. Ancak memur ve emeklilere yüzde 5-10 arası bir sosyal refah payı verileceğine yönelik iddialar gündemde. Peki yeni yılda memur ve emekliler, asgari ücretliler ne kadar zam alacak? Konuyla ilgili olası tahminleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, CNN Türk’te anlattı. Kaya şu ifadeleri kullandı: 

“Bütün çalışanlarımızın, yani asgari ücretle çalışanlar, emekli ve memurlarımızın gözü kulağı Aralık ayı sonuna çevrilmiş durumda. Yaklaşık 1.5 aya yakın bir zaman söz konusu. Tarihler 3 Ocak 2023’ü gösterdiğinde TÜİK aralık ayı enflasyon rakamını açıklamasıyla birlikte memur ve emeklilerin alacağı zam belli olacak. 

4 aylık enflasyonumuz yüzde 10.84 seviyesinde. İşçilerin, çalışanların maaşına yansıyacak zam 4 aylık dönemde yüzde 10.84 seviyesine yükselmiş durumda. Şimdi bunun üzerine kasım ve aralık ayını da ilave edeceğiz. Kasım ve aralık aylarındaki enflasyon rakamının sıfır çıkması durumunda yüzde 10.84 emeklilerimizin, memur ve memur emeklilerinin zammı cepte diyebiliriz. Eylül ve ekim aylarını dikkate aldığımızda enflasyonun yukarı seyredeceğini tahmin etmiştik. Şimdi ekim ayındaki fiyat artışları kasım ayına etki edecektir. Kasım ayının ekim ayından fazla çıkma ihtimalini düşünmek mümkün. 

Aralık ayında bunu ilave ettiğimizde 2023 yılının 1. altı aylık döneminde memur ve memur emeklileri, SSK ve Bağkur emeklilerine zammın yansıyacağını söyleyebiliriz. 

Asgari ücret tespit komisyonu aralık ayında toplanacak. Aralık ayında toplandığında önünde iki tane önemli konu olacak. Birincisi 2023 yılın 1. altı ayına ilişkin asgari ücret artışı. İkincisi bu artış 2023 yılının tamamına mı tekabül edecek yoksa 2023’ün 1. altı ayını mı kapsayacak? Bunun da kararını vermiş olacak. 

ASGARİ ÜCRET İÇİN BİR RAKAM ÖNGÖRÜYOR MUSUNUZ? 

Açıkçası geçtiğimiz günlerde sayın Bakan’da serzenişte bulundu. Asgari ücret temel ücret olarak değerlendiriliyor. Çalışma hayatını ve sadece çalışma hayatını değil bütün ekonomik göstergeleri yakından ilgilendiren bir hesaplama yöntemi. Asgari ücrette yapılacak rakam değerlendirmesi ya da bunun üzerinden spekülatif söylem gerçekleştirmek son derece yanlış. 

Enflasyon rakamı nereye gidiyor? Bugün itibarıyla yüzde 11 diyelim, kasım ve aralık ayını da geldiğini varsayarsak maksimum yüzde 20 seviyesinde bir asgari ücretin çıkma ihtimali var. Asgari ücrette çalışanın enflasyon altında ezdirmemek gayreti olduğunu görüyoruz. Hükümetin geçmiş dönemde uygulamaları ve enflasyonu da göz önüne aldığımızda yüzde 40 artış yapılabilir. 

Rakam telaffuz etmek son derece yanlış, beklenti içerisine sokmuş oluyorsunuz sonuç gerçekleşmediği takdirde moralsizlik söz konusu olabiliyor. Asgari ücret üzerinden söylem geliştirip şu kadar asgari ücret olur demek yanlış. 

EMEKLİ VE MEMUR VE ASGARİ ÜCRETLİYE REFAH PAYI GELECEĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ. YILBAŞINDA YÜZDE 5-10 ARASI REFAH PAYI GÜNDEMDE! BUNU NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ? 

Enflasyon rakamının üzerinde hükümet tarafından gerek memur gerekse memur emeklileri, işçi ve Bağkur emeklileri, asgari ücretliye iyileştirme zammını refah payı olarak değerlendirmek mümkün. Bu kesime ve enflasyon rakamının altında kalmaksızın ekonomik göstergeler çerçevesinde bir iyileştirme yapması söz konusu. Bunun içerisinde belli bir oranda iyileştirme ya da refah payı adı altında totale bakıldığında işçinin eline geçen artış bir zam olarak değerlendirilecek. 

EMEKLİ MAAŞI BEKLENTİNİZ NEDİR? 

Şimdi emekli maaşlarına baktığımızda şu an bir memur emeklisinin en düşük maaşı 6 bin 77 lira bu 6 bin 797 liraya yükselmiş olacak. SGK emeklisi 2 bin öncesi 4 bin 687 liradan 5 bin 195 liraya yükselecek. Bağkur emeklisi 2 bin öncesi emekliyse 4 bin 197 liradan 4 bin 652 liraya yükselmiş olacak. 

3 bin 500 lira bizim taban aylığımız. Emekliye zam yapıldığı zaman taban aylığın da artırılması söz konusu olacak .Taban aylık rakamının da enflasyon rakamı oranında yükseltilmesi söz konusu olacak. 

Taban aylığı yukarı çekilmediği takdirde 2 bin öncesi ve 2 bin sonrası emeklilerde makas artmış olacak. Hükümetin de bu konuyu ele aldığını tahmin ediyorum.”