Aşkı arayan Batılı kadınlar, "Netflix etkisiyle" Güney Kore'ye gidiyor

Aşkı arayan Batılı kadınlar, "Netflix etkisiyle" Güney Kore'ye gidiyor

Lee, çoğu Kuzey Amerika'dan ve Avrupa'dan ülkeye giden 20'li yaşlardaki kadınların, gündüzleri bilindik turistik mekanları gezmek yerine, geceleri dışarı çıkarak kendilerine partner aradığını fark etti.

Araştırmacı, 123 kadınla yaptığı söyleşilerden yola çıkarak hazırladığı çalışmada, Seul'deki hostellerde kalan Batılı genç kadınların, "Netflix etkisinden" kaynaklanan bir büyülenmeyle ülkeye gittiğini belirtti. Kadınlar, Crash Landing on You ve Goblin gibi Netflix yapımı romantik Güney Kore dizilerinde yer alan erkeklere hayran kaldıklarını söyledi.

Lee, söz konusu yapımlarda Güney Koreli erkeklerin romantik, duygularının farkında ve efeminen taraflarıyla barışık şekilde betimlendiğini, bunun da Batılı kadınları etkilediğini söyledi. Araştırmacı, Güney Koreli erkeklerin Batılı kadınların gözünde kendi ülkelerindeki "seks saplantılı flört kültürünün antitezini oluşturduğunu" ifade etti.

Crash Landing on You yapımını izledikten sonra geçen yıl Seul'e gittiğini söyleyen Grace Thornton, erkeklerin kadınlara davranışından çok etkilendiğini belirtti. Birleşik Krallık'ta bahçıvanlık yapan 25 yaşındaki Thornton, Güney Koreli erkekleri "centilmen, nazik, etkileyici, romantik, masalsı, cömert ve saygılı" diye niteledi.

Genç kadın, ülkede kendisini daha iyi hissettiğini de belirterek, "Burada farklıyım, heyecan vericiyim ve dışarıdan gelen biri olarak görülüyorum. Etrafımdakiler bana dikkat ediyor. Özel hissediyorum" dedi.

Öte yandan bazı kadınların deneyimleri, tüm Güney Koreli erkeklerin dizilerde anlatıldığı gibi olmadığını gösteriyor. Netflix dizilerini izledikten sonra geçen yıl Fas'tan Busan şehrine gitmeye karar verdiğini belirten Mina, geceleri dışarı çıktığında sokakta tacize uğradığını ve tanımadığı kişilerden seks teklifi aldığını söyledi.

Soyadını paylaşmayan 20 yaşındaki öğrenci, "Bizi sadece geçici bir zevk olarak görüyorlar. Erkekler her yerde erkek. İnsanlar her yerde aynı" dedi.

Güney Kore yapımı dizilerin popülerleşmesiyle, ülkeye giden kadın turist sayısında da artış gözlemlendi. Hükümetin verilerine göre 2005'te 2,3 milyon kadın ve 2,9 milyon erkek turist ülkeyi ziyaret etti. 2019'daysa kadın turistlerin sayısı 10 milyona yaklaşırken, erkeklerin sayısı 6,7 milyon oldu.