ATAk helikopteri teslim ediliyor

ATAk helikopteri teslim ediliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törende yer aldı.

ERDOĞAN: İFTİHAR EDİLECEK BİR DURUM

Başbakan Erdoğan törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Bugün milli savunmamız adına son derece önemli ve tarihi günlerden birine şahitlik ediyoruz. 59 helikopterden 3 tanesi bugün teslim ediliyor. ATAK projesi Türkiye’yi gelmiş olduğumuz noktadan daha da ileriye taşıyacaktır. Biliyoruz ki yerli savunma sanayiimizin geliştirilmesi, bizim için bir nevi istiklal ve istikbal mücadelesidir. 12 yıldır hep bu bilinçli hareket ettik. Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanması her alanda çok kritik büyük çaplı projeler başlattık.

Başlattığımız projeler meyvelerini vermeye başladı. Bugün bu başarı zincirine yeni bir halka daha ekliyoruz. İlk helikopterimizin Silahlı kuvvetlerimizin envanterine eklenmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. 2004 yılında verdiğimiz kararlı çıktığımız yolda, burada karşılaştığımız tablo verdiğimiz kararın ne kadar doğdu olduğunu gösteriyor. Helikopterlerimiz sınırlarımız yönelik her türlü saldırıda caydırıcı rol oynayacaktır.

İlk bu Atak helikopteriyle İtalya’da tanıştığım gün 'acaba bunu ülkemizde nasıl üreteceğiz' düşüncesindeydim. Burada karşılıklı bir dayanışma günümüzün en modern taarruz helikopterlerinden birini kazanmamıza neden oldu.

Helikopterin tek üretim hattı Türkiye’de kuruldu. Dolayısıyla 3. ülkelere satılacak helikopterler de buradan çıkacak. Türkiye artık helikopter satın alan ülke konumunda helikopter üreten ve satan ülke konumuna yükselmiştir. Bu ülkemiz için iftihar edilecek bir durumdur. Emeği geçen herkese özellik şükranlarımı sunuyorum.

GÜL: HAZIR OL CENGE İSTER İSEN SULHU SALAH

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kürsüye çıktı.

Gül konuşmasında şunları söyledi:

Her şeyden önce bu projenin gerçekleştirmesinde emeği geçen herkesi tebrik etmek istiyoruz. 2004 yılında bu stratejik kararda imzası olan Sayın Başbakan başta olmak üzere komitenin bütün üyelerini de tebrik ediyorum. Hatırlayacaksınız kısa süre önce Konya ve Kayseri’de uçakların hava kuvvetlerine katılımı vesilesiyle bir araya gelmiştik.

Orada ifade etmiştim ki bu uçakları sadece para verip almıyoruz üretimine kısmen de katıldık demiştim. Ama bugün gururumuz daha büyük. Bu helikopterleri Türkiye’de ürettik. Bu Türk Savunma Sanayi’nin helikopter başta olmak üzere geldiği noktayı göstermektedir.

Şu bir gerçek ki bu coğrafyada yaşan herkes “hazır ol cenge istiyorsan sulhu salah.”

Başkasının size karşı saldırmaması için hazırlıklı olmak zorundasınız. Türkiye caydırıcılığına her gün yeni güç katmaktadır. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı bize çok şey öğretti. Savunma konusunda dışa bağımlılığın doğru olmadığı… Bugün geldiğimiz noktada Türkiye içinde silahlı kuvvetlerimizi donatacak teçhizatın önemli kısmını üretecek duruma geldik.
Bu projede emeği geçen herkese tekrar hayırlı olsun diliyorum.